Indul a salátaszezon!

Indul a salátaszezon!

Őszig tarthat a szüret.

Márciusban már megjelennek a salátapalánták a kertészetekben, sokan keresik az első friss zöldeket. Nem árt azonban, ha az ültetésnél odafigyelünk pár apróságra.

A palántákat (például a fejes salátát vagy a batáviát) legelőször márciusban érdemes kiültetni, de ha a szabadföldbe vetnénk a magokat, akkor is most érkezik el az idő. A palántázás egyszerűbb és megvan az az előnye, hogy akár már 4 héttel lerövidül a tenyészidő, így már május-júniusban szüretelhetünk.

salataszezon indul 02

Melyik salátát mikor vethetjük?

Márciustól májusig: fejes saláta, vajsaláta, batávia
Április vagy augusztus: madársaláta
Májustól júniusig: cikória, római saláta
Májustól augusztusig: jégsaláta, radicchio, tépősaláta
Júniustól júliusig: endívia

Ha szívesebben kezdjük magvetéssel a salátatermesztést, akkor érdemes 2 hetes időközönként újravetni, így folyamatosan tudunk hosszú ideig szüretelni. A fejes salátát például február végétől akár augusztus végéig újravethetjük.

salataszezon indul 03

Vigyázat, nem szabad túl mélyen ültetni! Úgy ültessük a palántákat, hogy a gyökérnyak egy kicsit kilógjon a földből, a vásárolt palánták esetében kb. a gyökérlabda fele maradjon szabadon. Ha túl mélyen ültetünk, fennáll a veszélye annak, hogy a levelek nem tudnak fejlődni, vagy akár rothadnak is. A saláták a betegségekkel szemben is fogékonyak. Gondoljunk a csigák elleni védekezésre, a salátaféléket ugyanis előszeretettel dézsmálják!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR