Ínfű a természetben: lila, kék, sárga és fehér virágok

Ínfű a természetben: lila, kék, sárga és fehér virágok

Körülvesznek bennünket, de ritkán jut eszünkbe alaposan megnézni ezeket az apró, csinos, változatos virágszínű növényeket.

Az ínfű (Ajuga)  növénynemzetségnek a hazai természetben négy faja él: kék vagy sárga, ajakos virágú, borzas szőrű lágyszárúak. A négy fajból három mindig évelő. A feltételezett névadó az indás ínfű (Ajuga reptans)  a leggyakoribb faj, Magyarország egész területén sűrűn előfordul, üde lomboserdők, ligetek, rétek növénye. Az arasznyi, egyenes, karcsú oszlopokban felmagasodó növények a tövükből induló hosszú, leveles indákkal nyújtózva és az ízeknél legyökerezve sarjtelepet alkotnak. A kékeslila virágok álörvökben állnak, a köztük lévő murváskodó levelek (a virágzathoz tartozó fellevelek) egyszerűek, épek vagy legfeljebb csak csipkés szélűek. Szintén határozói bélyeg, hogy az egész növénycsaládra jellemző négyoldalú száruk vagy teljesen kopasz, vagy (mint a fotómon) csak két átellenes oldalán pelyhes.

infu termeszetben 02
Indás ínfű sarjtelepe

infu termeszetben 03
Indás ínfű virágai és csaknem épszélű murváskodó levelei

Közönséges ínfű, kék virágokkal

A másik, első ránézésre nagyon hasonló kékvirágú faj a közönséges ínfű (Ajuga genevensis)  valamivel szárazabb helyeken él, nincsenek indái. A szintén szögletes szára mind a négy oldalán pelyhes. A virágzat murváskodó levelei többnyire három karéjúak. Leveles indák hiányában ezek a növények gyakran magányosan is állhatnak, de a felszín alatti terjedéssel foltokat is alkothatnak.

infu termeszetben 04
Közönséges ínfű virágai és háromkaréjú murváskodó levelei

infu termeszetben 05
Közönséges ínfű telepe fölülről

Szennyes ínfű, piszkosfehér virágokkal

A termetre hasonló szennyes ínfű (Ajuga laxmannii)  pártája piszkosfehér vagy világossárga, bíboros erű, csöve barnáslila. Az egész növény gyapjas, bozontos, nagy sarjtelepeket képez. A szennyes ínfű löszpuszták, sztyeprétek, cserjések, erdőszegélyek, karsztbokorerdők tisztásainak a kékvirágú fajoknál sokkal ritkábban látható növénye. Védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

infu termeszetben 06
Szennyes ínfű virágai

infu termeszetben 07
Szennyes ínfű sarjtelepe

Kalinca ínfű, sárga virágokkal

A negyedik faj a kalinca-ínfű (Ajuga chamaepitys)  pártája citromsárga, a tövénél rózsás foltokkal vagy pettyekkel, az álörvökben csak egy vagy két virággal. A növény borzas szőrű, a levelek három szálas cimpára szeldeltek, fenyőtűre emlékeztetők. A többnyire egynyári, de ritkán kétéves vagy évelő, alig észrevehető apró növényke száraz zavart gyepekben, szántókon, tarlókon szórványosan fordul elő, de gyomként szinte bárhol az országban. A sérült növény közel hajolva fenyőillatú. Itt lehet leginkább megfigyelni az ínfüveink virágának aránytalanságát; a viszonylag nagyobb alsó ajakhoz csökevényes felső ajak társul.

infu termeszetben 08
Kalinca ínfű habitusa fölülről

infu termeszetben 09
Kalinca ínfű virágai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR