Kapotnyak, az örökzöld erdei szőnyeg

Kapotnyak, az örökzöld erdei szőnyeg

Izgalmas formájú és színű levelei eltakarják a talajt az erdőben. Az avarban alig láthatók az apró virágai.

A kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum)  a farkasalmafélék családjába tartozó erdei talajtakaró, évelő növény. A kapotnyak szó szláv eredetű, és a levelek lópatkó vagy még inkább patanyom alakjára vonatkozik. A tudományos nemzetségnév (Asarum) ágnélkülit jelent, és a kapotnyak valóban a talajhoz simul. A fajnév (europaeum) az európai elterjedést jelzi.

Gyógynövényként több a kára, mint a haszna

A nedves talajú üde erdőkben járva, különösen a vízpartok közelében helyenként már a hóolvadáskor fényes, sötétzöld levelek borítják a földet, megszakítva a vastag avar barna egyhangúságát. A látvány barátságos, közel hajolva az illata fűszeres, borsszerű vagy mások szerint a gyömbérhez hasonló. De ne kóstoljuk meg, mert az egész növény mérgező. Régen számos bajra gyógynövényként használták, de mára kiderült, hogy nagyobb a mérgezési veszély, mint a várható gyógyerő. A kapotnyak örökzöld, de nagyon hideg télben vagy nagy szárazságban azért elszíneződnek a levelei.

Hangyakalácsot készít, abban viszik a magját

Az igazi meglepetés akkor ér bennünket, ha óvatosan benézünk a levelek alá. A fényesen kopasz levélfelszín szőrös fonákot takar, sőt a kúszó szárak és különösen a virágok sűrűn gyapjasak. Az apró, magányosan végálló, kora tavasszal nyíló mélybordó virágokban a hatsugarú bibét és néha a 12 porzót is láthatjuk. A talajhoz simuló virágról korábban a hangyamegporzást feltételezték, ami nem bizonyult valósnak, viszont a tápláló hangyakalács függelék miatt a magvakat tényleg a hangyák hurcolják szét. Későbbi kutatások szerint csigák és gombamuslicák is felmerültek megporzóként, de csak az a bizonyos, hogy az önmegporzás is lehetséges.

kapotnyak orokzold szonyeg 02
Kereklevelű kapotnyak fényes levelei fölülről

kapotnyak orokzold szonyeg 03
Kereklevelű kapotnyak avarban megbúvó virága

kapotnyak orokzold szonyeg 04
Kereklevelű kapotnyak szőrös fonákú levelei

kapotnyak orokzold szonyeg 05
Kereklevelű kapotnyak virága fölötti levélsátor

kapotnyak orokzold szonyeg 06
Kereklevelű kapotnyak virágának belseje

kapotnyak orokzold szonyeg 07
Kereklevelű kapotnyak virága oldalról

kapotnyak orokzold szonyeg 08
Kereklevelű kapotnyak áttelelő levelei

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR