Inkagumó: egy különleges zöldség a földben

Inkagumó: egy különleges zöldség a földben

"Diétás krumpli".

Inkagumónak vagy yaconnak (Polymnia sonchifolia, syn. Smallanthus sonchifolius)  is nevezik azt a zöldséget, amelyet már több mint 1000 éve ismernek és termesztenek az Andok lejtőin. A növény Peru védett hegyvidéki völgyeiben, 3500 méter magasan, 18-25 °C fok és minimum 800 mm csapadék mellett terem megfelelően. A sárgás, majd barnára sötétedő, végül lilás, szabálytalan alakú gumók máig a bennszülöttek egyik alapélelmiszerének számítanak.

inkagumo 02
Forest and Kim Starr

A gumós növény a krumplira emlékeztet, de valójában annak nem rokona, viszont a csicsókának igen. Az őszirózsafélék családjába tartozik, sárga, fészkes virágzata nyáron nyílik.

A krumplihoz hasonlatos, de annál sokkal lédúsabb és ropogósabb gumók gazdagíthatják az étrendünket, ízük az édes körtére emlékeztet. A csicsókához hasonlóan az inkagumó is alacsony kalóriatartalmú, ezért a diétásabb tavaszi étrendbe illeszthető, vagy a cukorbetegeknek is ajánlható.

inkagumo 03
Forest and Kim Starr

Az inkagumó szabad glutaminsavban és természetes aminosavban gazdag, amely ízfokozó hatású. Értékét gazdag beltartalmi anyagai adják, szénhidrát-összetételének köszönhetően a vércukor szinten tartásában, ezáltal a cukorbetegek diétájában játszik fontos szerepet. Antioxidáns és immunerősítő, csökkenti a vérben a koleszterin és a trigliceridek szintjét. Aktivizálja a bélflóra egészséges baktériumait és csökkenti a káros mikrobák arányát, serkenti a bélmozgásokat és az emésztőnedvek termelődését. Elősegíti a hasznos mikroelemek (Ca, Mg, Zn, Fe) felszívódását.

inkagumo 04

A csicsókához hasonló módon lehet elkészíteni, például főzve, sütve, püré formájában. Ellentétben a csicsókával vagy a batátával, az inkagumó nyersen is fogyasztható, íze kissé borsos, például a salátákban jól érvényesül. Sőt, kissé karamellizált sziruppal még akár különleges édesség is készülhet belőle.

Az inkagumó a kertben legfeljebb 2 m magasra nő, ezért biztosítsunk elegendő helyet számára a veteményben. A gumókat májusban ültessük (a fagyosszentek után) 20 cm mélyre, 80 cm-es tőtávolságra, mély, humuszban gazdag földbe.

Az inkagumó könnyen nevelhető, a nyári hónapokban a rendszeres öntözés mellett alkalmanként töltögetni lehet a földet, a gumók védelme érdekében.

Ősszel, amikor az első enyhébb fagyok megérkeznek és a levelek elszáradnak, a mérsékelten hidegtűrő gumókat fel kell szedni. Általában október-november a betakarítás ideje. Hagyjuk a fiatal hajtásokat a földben és takarjuk lombbal vagy szalmával.

Szaporítani a gumók szétválasztásával lehet. Az áprilisi-májusi kiültetésig a gumókat homokban, hűvös helyen tároljuk. Dugványokkal is szaporítható.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR