Ismered az ehető salátakrizantémot?

Ismered az ehető salátakrizantémot?

Aromás levél és virág.

A salátakrizantémot (Chrysanthemum coronarium)  koronás margitvirágnak, aranyvirágnak, shungikunak is nevezik. A dekoratív krizantémfajjal Ázsiában a vendéglőkben is találkozhatunk. Az aromás leveleket és virágokat hozó növényt a kertünkben is termeszthetjük.

A fiatal levelek nyersen salátába tehetők, de párolva, sütve is fogyaszthatók, például húsételek mellé. Az ugyancsak ehető virágok díszként is szépen mutatnak az ételekben vagy a tányéron, de a levesek ízesítésére is alkalmasak. Ízben némileg a zsázsára és a borókabogyóra emlékezet, erősen csípős aromával. A levelek C-vitaminban, karotinban és ásványi anyagokban (pl. vasban) gazdagok.

salatakrizantem eheto 02

Az egyéves növény akár 1 m magasra is megnőhet, legjobban humuszban gazdag talajban érzi magát, napos helyre ültetve. A tűző napot nem bírja, szárazság esetén megkeserednek a levelek. A magvetést március-áprilisban végezzük, üvegházban vagy hidegágyásba (inkább hűvösben, 14-22 C°-on). A magokat csak vékonyan takarjuk földdel. Májusban a palántákat már kiültethetjük a kertbe.

Közvetlenül a szabadföldbe májusban érdemes vetni, 2 cm mélyre, 30 cm-es sortávra, 15 cm-enként szórjunk el néhány magot. A csírázás után egyeljük.

salatakrizantem eheto 03

Szüretelni kb. 2 hónappal a vetés után lehet, még a virágzás előtt, amikor a növény kb. 25 cm magas. Amennyiben csak a hajtáscsúcsokat szedjük, új hajtásokat hoz a tő. Erőteljesebben is visszavághatjuk, akkor bokrosabb formát kapunk. Amint a salátakrizantém virágzik, felhalmozódnak a keserűanyagok és kevésbé ízletesek lesznek a levelek.

A salátakrizantémnak szeldelt és telt levelű változata is létezik. Virágait a nyár közepétől a komolyabb fagyokig hozza. A megfigyelések szerint egyes kártevőket, például a talajférgeket sikeresen távoltartja.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?