Sarkantyúka: szépséges csali, ami ehető

Sarkantyúka: szépséges csali, ami ehető

Narancs, vörös virágözön.

A nálunk is jól ismert, Dél-Amerikából származó sarkantyúka nem csak dísznövény, de egyben ehető fűszernövény is. A sarkantyúkafélék családjának legismertebb faja nálunk a kerti sarkantyúka, amely óriási, tölcsérformájú virágaival díszít, amik oldalról nézve kapucinus szerzetesek csuklyájának tűnnek. Sárog sarkantyúnak, sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak is nevezik. Néhány kertben találkozhatunk a kanári sarkantyúkával, ami különleges, borzas hatású virágairól ismerhető fel.

sarkantyuka szepseges csali 02

A sarkantyúka eredeti élőhelyén többéves növény, de hazánkban csak egyéves, mivel a fagyokat nem viseli. Először május közepén vessük a kertbe, amikor már elmúltak a fagyos éjszakák. Kb. 10 cm-es tőtávra tegyük a magokat a földbe, 2 cm mélyen. A sortáv fajtától függően 20-30 cm legyen. A magok kb. 10-14 nappal később csíráznak. Akár elő is nevelhetjük a palántákat egy üvegházban vagy az ablakpárkányon.

A sarkantyúka nagyon könnyen termeszthető, nincsenek különösebb igényei. A legjobban meleg, napos helyen érzi magát, de világos félárnyékban is megél. Ideális számára a humuszban gazdag, mély talaj.

Ahhoz, hogy a növény gazdagon virágozzon, óvatosan kell trágyázni, mivel a plusz tápanyag inkább a levelek és nem a virágok fejlődését segíti.

Általában júliustól hozza mutatós, élénk narancs, sárga, vörös vagy krémfehér virágait és egészen az első fagyokig ontja őket. Akadnak olyan fajták is, amelyek virága kétszínű, cirmos vagy épp telt.

sarkantyuka szepseges csali 03

A sarkantyúka gyorsan növő, mutatós kúszónövény, ezért támasztékot igényel: futtassuk rácsra, kerítésre. A hajtásai akár 3 méter hosszúra is nőhetnek. A bokrosabb fajtákat talajtakaróként is használhatjuk, kiválóan alkalmasak a föld kiszáradása elleni védelemre is.

A sarkantyúka nagyon érzékeny a levélbolhákra, levéltetvekre és csigákra, de nézzük ennek előnyeit: Így más növényeket békén hagyják a kertben a kártevők, éppen ezért szokták a sarkantyúkát csaliként is vetni. Túl árnyékos, nedves helyen lisztharmat fertőzheti.

sarkantyuka szepseges csali 04

A magvetést követően 4-6 héttel már szüretelhetünk is. Ne vágjuk le az egész növényt, csupán csak pár levelet, egy éles kés segítségével, így egészen a fagyokig mindig szedhetünk majd friss zöldet. A kerti sarkanytúkának szinte minden része ehető: a leveleket és a virágokat salátába tehetjük, de készülhet belőlük fűszeres vaj, túró is. A sarkantyúka karakteres, pikáns, borsos aromájú, kicsit csípős ízű. A magokat és a bimbókat savanyítva, kapribogyószerűen eltehetjük, a levelekből pedig pesztó is készülhet. Magas a C-vitamintartalma és mustárolaj-glikozidokban is gazdag, emiatt gyógynövényként is alkalmazzák főként fertőtlenítő és antibiotikus hatása miatt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR