Különleges, kecses virágzatával díszít a nagy völgycsillag

Különleges, kecses virágzatával díszít a nagy völgycsillag

Másodvirágzás ősszel.

A nagy völgycsillag (Astrantia major)  az ernyősvirágzatúak rendjébe, a zellerfélék családjába tartozó faj. Nem tolakszik előre, nem uralja a kertet, ennek ellenére lenyűgözi a szemlélődőt természetes bájával, kecsességével. Az erdőkön, mezőkön nálunk is honos, azonban a díszfajtája a kertben is jól mutat a virágágyásban, a nagyobb évelőket kiegészítve. A vadon élő példányai védettek, inkább erdős, csapadékos területeken fordulnak elő, például a Zempléni-hegységben és a Mátrában.

nagy volgycsillag 02

A télálló évelő kb. 60 cm magasra nő, és egészen különleges formájú virágokat hoz. A külső levelek hegyesek és csillagra emlékeztetnek: ezek az ún. gallérkalevelek, valójában speciális fellevelek, murvalevelek. Belül találjuk az ernyőcskevirágzatot, tűpárnaszerű elrendezettségben.

nagy volgycsillag 03

A nagy völgycsillag legjobban meszes, agyagos talajban érzi magát. A szárazságot nem jól tűri, ezért nyáron figyelni kell a rendszeres vízellátásra. A legjobban félárnyékban érzi magát, de a napon is fejlődik, feltéve, ha a talaja nem szárad ki. A rovarok körében rendkívül népszerű ez a bokrosodó habitusú növény.

nagy volgycsillag 04

Szépséges virágait júniustól augusztusig hozza, jól mutatnak vázában, vágott virágként is. Ha elvirágzás után visszavágjuk a szárukat, ősszel egy második virágzásra számíthatunk. Télálló, nem igényel különösebb védelmet a hideg időszakra. Télen visszahúzódik és tavasszal újra kibújik a kertünkben.

nagy volgycsillag 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR