Iszalag: ő kúszik, mi másszuk

Iszalag: ő kúszik, mi másszuk

Az európai erdők liánja az egyik legjobb erdei játék a gyerekeknek. Zsenge hajtásai ehetőek, sőt ízletesek, fásan pedig a kötelet pótolják.

Az erdei iszalag (Clematis vitalba)  a trópusi erdőkben gyakori, de Európában ritka fásszárú kúszónövények, a liánok egyike. Tarzan dinamikus őserdei ugrásait talán nem bírná ki, de a magyar gyerekeknek természetes mászókötélnek többnyire megfelel. Az iszalag a fényt keresve akár tíz méter magasra is felkúszik a fák koronájában, mi azonban jobban tesszük, ha csak a földközeli hintákat keressük.

Az erdei lián

Az iszalag szó szláv eredetű, bár a növényt látva a szalag szót belehallhatjuk a nevébe. Azért erdei, mert számos más iszalag faj él hazánkban és szerte a világban. A Clematis szó kúszónövényt, a vitalba fehér venyigét jelent.

Karvastagságú törzs

Az erdei iszalag törzse szürke, akár karvastagságú, hámló kérgű, fás szár. Az élénkzöld átellenes levelei páratlanul szárnyasan összetettek, a levelek és a levélkék nyelei kacsszerűen csavarodva kapaszkodni tudnak. A még el nem fásodott szár szögletes keresztmetszetű, bordás.

Szőrös röpítőkészülék fejlődik a virágjából

Az apró, kissé halszagú virágok fehér lepellevelei a színükön és a fonákukon is molyhosak. Elvirágzás után a bibék a terméseken maradnak, szőrös röpítőkészülékké alakulnak át. A bolyhos terméscsoportok télen is kitartanak a liánon, és csak a csírázáshoz szükséges „hidegkezelés” után, száraz időben, a tavaszi szelekkel repülnek.

Súlyos teher a fának, amire felkúszik

A hazai gyakorisággal az erdei iszalag nálunk nem sok kárt tesz, de egy-egy fát képes tönkretenni a lombozata árnyékával és a nagy súlyával. Új-Zélandon már behurcolt invazív özönnövénynek számít.

Kötélnek és köretnek is fogyasztjuk

Az erdei iszalag a kőkorszaki Alpokban még nélkülözhetetlen kötél volt, a balkánon kosarakat fontak belőle, gabonaaratási kévekötésre kiválóan alkalmas, mert a rágcsálók nem kedvelik. Toszkánában és Veneto tartományban a rügyei és fiatal hajtásai ma is kedvelt omlett és rizottó ízesítők.

erdei iszalag kuszik masszuk 02
Erdei iszalag tömegben mutatós virágai

erdei iszalag kuszik masszuk 03
Erdei iszalag páratlanul szárnyasan összetett levelei

erdei iszalag kuszik masszuk 04
Erdei iszalag apró virágai

erdei iszalag kuszik masszuk 05
Erdei iszalag fonákán is molyhos leple határozói bélyeg

erdei iszalag kuszik masszuk 06
Erdei iszalag kapaszkodásra képes levelei

erdei iszalag kuszik masszuk 07
Erdei iszalag többnyire 4 és néha 5 lepellevelű virágai

erdei iszalag kuszik masszuk 08
Erdei iszalag tölgyfára kapaszkodó csuklónyi vastagságú törzsei

erdei iszalag kuszik masszuk 09
Erdei iszalag virágzó hajtása a napra tör a tölgyfa lombjából

erdei iszalag kuszik masszuk 10
Ez a fa már elvesztette a versenyt az erdei iszalaggal szemben

erdei iszalag kuszik masszuk 11
Erdei iszalag termési közvetlenül elvirágzás után

erdei iszalag kuszik masszuk 12
Erdei iszalag bolyhos termései télen

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR