Először furcsa élelmiszerként gondolni a virágokra, de ha már próbára tettük egyiket-másikat, akkor megjön hozzá az étvágyunk!
A kertben tündöklő virágok közül egyeseket a konyhában is felhasználhatod, méghozzá nagyon látványos tortadekorációkat lehet belőlük varázsolni, csak egy kis kézügyesség kérdése az egész.
Ehető virágok
LEVENDULA
A levendulavirágzás idején többnyire levendulacsokornak vagy hálószobába alvást segítőnek használjuk, de a konyhában is számtalan receptúrát tudunk javasolni, amit érdemes kipróbálni. A kisgyermekek kedvence a habcukorka (marshmallow), ami kevés alapanyagból, könnyen elkészíthető. Mivel íze teljesen üres, cukros íz, így könnyű más aromákat hozzáadni. A levendulás pillecukor, vagy a rózsavizes pillecukor nagyszerű találmány. A recept annyiban más ezekben az esetekben, hogy a porcukorhoz keverjünk pár csipet (!) levendulavirágot, és így főzzük ki a pillecukrot. A pár csipet tényleg csak ennyi, hiszen a levendulának igen intenzív aromája van, és ha sokat rakunk belőle, akkor ízében és illatában a molyirtóhoz közelebb fog állni, mint az édességhez.
A levendulát csokoládés süteményekhez is tálalhatjuk, szintén kellemesen aromássá teszi a legunalmasabb csokikrémet is. Ahogy a narancs a csokoládéval, úgy a levendulával is nagyon harmonikus ízvilágot teremt, így nem csak esztétikus lesz a sütemény, de még finom is!
RÓZSA
A másik nagy kedvencünk a rózsaszirom és a rózsavíz. A pillecukornál is elsüthetjük a rózsavizet, de a rózsaszirmokból is tehetünk bele. A picit bevizezett rózsaszirmokat hempergessük meg porcukorban, és hagyjuk rászáradni a cukrot a felületére. Tortadíszítésnek, más édességeknek, vagy saláták díszítésére is alkalmas. Az illatos rózsa szirmai kellemes aromájúak, és ezáltal jól illenek az ételek mellé.
TÖKFÉLÉK
A tök vagy cukkini hatalmas, sárga virágait akár meg is töltheted, kifejezetten finom, ha darált hússal töltjük meg, és paradicsomszósszal együtt összesütjük. Vendégvárásra is nagyszerű, de hétvégi csemegének is alkalmas. A töltelékre sokféle recept található a neten, mindenkinek ízlésére van bízva, hogyan készíti el, mindenesetre az egyik legkülönlegesebb töltike készíthető belőle.
ÁRVÁCSKA
Az árvácska hatalmas virágaival is díszíthetünk édességeket vagy akár húsokat is. A benedvesített virágokat szórjuk be porcukorral, és hagyjuk rászáradni. Így a virágok színe is megmarad, illetve az aromák is megmaradnak.
HAGYMA
A hagymafélék virágaival is próbálkozhatunk, mert impozáns gömb vagy félgömb alakú virágai nagyon jól mutatnak salátákon, hústálakon. A snidling, póréhagyma, és fokhagyma virága hasonlóan aromás, mint maga a növény.
SARKANTYÚKA
A sarkantyúka sárgás-narancsszín virágainak aromája az édes borsra emlékeztetnek, így fűszerezésre is használhatjuk salátákon is amellett, hogy színfoltként is feldob minden tányért. Bővebben >>
Amit minden virágfogyasztásnál figyelembe kell venni, hogy csakis kizárólag tiszta helyről származókat használjunk fel a konyhában, mert az útszéli virágok, vagy a kertészetek polcain ücsörgő növények levelei nem tiszták, így inkább csak a házikertből válogassuk ki a tányérra valókat.