A levendula nemcsak a kert szelfibajnoka, hanem igazi mindenes is: illatfelhő, dekoráció, konyhai titkos fegyver és fürdőszobai wellness-sztár egy személyben. De mikor érdemes levágni? Hogyan ne rohadjon meg szárítás közben? És mit kezdj vele, ha már minden polcod tele van lila csokrokkal? Itt a válasz – könnyedén, mosolyogva, levendulásan.
Mikor szüretelj? – A levendulaszedés aranyórája
A levendula nem szereti, ha késlekedsz. A legjobb akkor levágni, amikor a bimbók éppen kinyíltak, de még nem potyog szét minden szirma – ilyenkor a legillatosabb és leghasznosabb. És hogy mikor indulj? Napsütéses reggel, amikor már nem harmatos, de még nem érzed úgy, mintha a nap a fejedre ült volna.
Vágáshoz használj éles ollót vagy metszőollót, és igyekezz hosszabb szárakat hagyni – nemcsak jobban mutatnak, de szárítani is könnyebb őket.
Szárítás, ahogy a nagyik is csinálták
Kösd csokorba (ne túl vastagra, különben bepállik), és akaszd fel fejjel lefelé valami menő, sötét, huzatos helyre – mondjuk a padlásra, kamrába, vagy egy romantikus sufni gerendájára. A sötétség nem csak a vámpíroknak jó: így megmarad a virág színe is.
Pár hét, és ha morzsolódik a virág, a szár meg pattanva törik, akkor készen vagy. Levendulabajnok vagy!
Mihez kezdj a fél kiló lila csodával? – 5 ötlet, amire talán nem is gondoltál
- Dekoráld vele az otthonod: csinálj rusztikus csokrokat, ajtódíszt vagy koszorút. Extra pont, ha spárgával kötözöd.
- Illatosíts stílusosan: morzsold zacskóba és tedd a ruhák közé, cipőkbe vagy a stresszes napjaid közé.
- Kóstold meg! Apránként mehet mézbe, limonádéba, aprósütibe vagy lekvárba. Csak ne csússzon túl a „házi provence” határon.
- Fürödj benne, mint Kleopátra: levendulás fürdősó, házi szappan, vagy simán csak dobj pár ágat a vízbe és merülj alá.
- Ajándékozd el! Anyós, barátnő, óvónéni, kolléganő – mindenki örül egy kis házi illatfelhőnek.
A levendula nem csak a méhek kedvence – ha okosan bánsz vele, a tiéd is lesz. Szedd, szárítd, használd fel – és közben élvezd, hogy egy csipetnyi nyarat zártál az otthonodba!