Szegfűszeg: aromás virágbimbó a trópusokról, a karácsony elengedhetetlen fűszere

Szegfűszeg: aromás virágbimbó a trópusokról, a karácsony elengedhetetlen fűszere

A karácsonyi ételek karakteres kísérője, a szegfűszegbimbó a mirtuszfélékhez tartozó, nap- és vízimádó fácskán terem.

A szegfűszeg fűszer a szegfűszeg növény (Syzygium aromaticum) szárított bimbója. A mirtuszfélék közé tartozó fácska a Maluku-szigetekről származik, ez az indonéz szigetcsoport a Csendes-óceánban található. Emellett a trópusi területen is nő, különösen Indonézia, Madagaszkár és Sri Lanka egyes részein. Az örökzöld fa akár 10 méter magasra is megnőhet és 100 évig is élhet.

Szegfuszeg Aromas Viragbimbo 02
Rokok Indonesia

A szüret ideális ideje akkor érkezik el, amikor a virágok röviddel nyílás előtt vannak, de még zárt állapotban. Általában a bimbókat kézzel szedik, majd a napon szárítják. A szárítási folyamat során megváltozik a színük, zöldről barnára, elvesztik a súlyuk háromnegyedét, viszont kialakul bennük a jellegzetes aroma. A szegfűszeg akár 15% illóolajat is tartalmazhat, amelynek fő alkotója az eugenol.

szegfuszeg aromas viragbimbo 03
Rokok Indonesia

A szegfűszegbimbó nem csak a karácsonyi ételek kísérője, karakteres fűszere, de gyógyhatással is bír: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Fogfájás esetén ajánlatos például egy szegfűszeget rágcsálni.

szegfuszeg aromas viragbimbo 04
gérard

A szegfűszeg termesztésével otthon csak akkor próbálkozzunk, ha kellően meleg körülményeket tudunk neki biztosítani, például egy üvegházban, télikertben. Őshazájában az éves átlaghőmérséklet meghaladja a 20 °C-ot, és az évi csapadékmennyiség eléri a 1500 mm-t. A szegfűszeg kedveli a jó vízáteresztő, homokos talajt, ami magas humusz- és tápanyagtartalommal rendelkezik.

szegfuszeg aromas viragbimbo 05
Rokok Indonesia

A szegfűszeget általában magból nevelik. A magokat február-március hónapokban vetik el, 24-48 órás áztatást követően.

szegfuszeg aromas viragbimbo 06
Rokok Indonesia

A szegfűszeg növények virágzásához elegendő meleget, napsütést és vizet kell biztosítanunk. A virágok általában rózsaszínűek vagy pirosak, és kellemesen aromásak. Az első szüret június-júliusban történik, majd folyamatosan szeptemberig lehet szedni a bimbókat.

szegfuszeg aromas viragbimbo 07
Forest and Kim Starr

A szegfűszeg fűszert száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tároljuk, mert gyorsan elveszíti az aromáját a hő, fény és nedvesség hatására.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR