Anatóliai hófény: egy törékeny szépség a tél végi kertben

Anatóliai hófény: egy törékeny szépség a tél végi kertben

Jól bírja a hideget.

Az anatóliai hófény (Chionodoxa forbesii)  a spárgavirágúak rendjébe tartozó bájos kis növény. Korábban a hófények közé sorolták, manapság azonban a csillagvirágúak (Scilla)  közé teszik. Eredetileg Törökországban őshonos, de vadon megtaláljuk már Csehországban, Németországban, Szlovákiában és Vermont területén is. Az évelő hagymás növény gyakran már tél végén, a hóval borított területeken is hozza virágait.

anatoliai hofeny 02

A növény kb. 15 cm magasra nő, egyenes, karcsú, fűszerű levelekkel. Egy virágszáron akár 4-12 is lehet sötétkék, fehér szirom alapú, törékeny, csillagformájú kis virágaiból, amelyek már februártól nyílhatnak.

anatoliai hofeny 03

Laza, jó vízáteresztőképességű talajban érzi jól magát, napos vagy félárnyékos szegélyeken, sziklakertekben. A pangó vizet nem tolerálja. Különösen szép, ha gyöngyikével vagy csillagvirágokkal együtt ültetjük.

anatoliai hofeny 04

Az optimális ültetési ideje kora ősz, ekkor kb. 8 cm mélyen dugjuk el a hagymákat, egymástól kb. 5 cm-re. Télálló, nem kell felszedni a hagymáit. Rögtön virágzás után vagy szeptemberben érdemes a fiókhagymákkal szaporítani, de utánveti magát, ami gazdag kis növénycsoportokat eredményez.

Különleges szépségű, rózsaszín virágú fajtája a ’Pink Giant’.

anatoliai hofeny 05
Manu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR