Káros vagy hasznos-e a pinceászka?

Káros vagy hasznos-e a pinceászka?

Fontos ökológiai szerep.

Az érdes pinceászka (Porcellio scaber)  a szárazföldi ászkarákok közé tartozik. Az ovális testű, lapos állat testhossza 14- 20 mm. Színe szürkétől sárgásszürkéig terjed, a széleken világosabb. Páncélja érdes.

A pinceászka elhalt növényi részekkel táplálkozik és ezért hasznos tevékenységet folytat a kertben. Néha azonban előfordulhat, hogy úgy felszaporodik, hogy már zavaró méreteket ölt az állománya.

Az az elterjedt nézet hamis, hogy a pinceászka rovar, ugyanis valójában a rákfélék közé tartozik. Az ősei a tengerekben éltek valamikor. A pinceászka nem rendelkezik légzőnyílásokkal, légzőszervei üregek, amelyek a has első két lábpárjában helyezkednek el. Ezenkívül mára elcsökevényesedett kopoltyúkkal is rendelkeznek, vízben azonban az apró állatok gyorsan megfulladnak.

A pinceászkák a kert szorgalmas segítői. Az elhalt anyagokat lebontják, humuszt biztosítanak a talajnak és az ágyásnak. A nőstények a kb. 25-90 megtermékenyített petét és a lárvákat egy folyadékkal telt hólyagban hordozzák kb. egy-két hónapig. Nagyjából 14 vedlés után érik el az ivarérettséget és 3 hónap alatt teljesen kifejlődnek, az imágók akár 2 évig is élhetnek.

Éjjel jönnek elő hűvös időben és táplálék után kutatnak. Nappal elbújnak, veszély esetén pedig halottnak tettetik magukat, összegömbölyödnek. A telet fagybiztos búvóhelyen töltik, ilyenkor az ászka hibernált állapotba kerül.

A pinceászkákat többnyire minden kertben, házban megtaláljuk, főleg ott, ahol pince is van. Legjobban sötét környezetben, magas páratartalom mellett érzik magukat. Leginkább cserepek, kavicsok alatt bukkanhatunk rájuk, de garázsban, üvegházban, hidegágyban is előfordulhatnak.

Csak akkor okoznak számottevő gondot, ha nagy tömegben jelennek meg. Ilyenkor a zöldségágyásban táplálkozhatnak, akár a répát, krumplit, paprikát is megtalálhatják, üregeket rágnak a szüretre kész terményekbe. A házban tárolt zöldségeket is károsíthatják.

A kis ászkák elsősorban növényi elhalt részekkel táplálkoznak, ezért fontos takarító szerepet töltenek be. A konyhai és kerti hulladék humusszá alakítása a talajképződés folyamatának fontos része, az egészséges kerti talaj feltétele. Ezenfelül ezek a kis rákok kalciumforrást biztosítanak az énekesmadaraknak és más vadállatoknak.

Ha nem szeretnénk őket mégsem a kertünkbe csalogatni, akkor ügyeljünk arra, hogy kerüljük a nedves, dohos föld előfordulását. Győződjünk meg arról, hogy a balkonládák, virágcserepek megfelelő vízelvezetéssel rendelkeznek, ne hagyjuk, hogy pangóvíz alakuljon ki. A virágcserepeket érdemes sima, kavicsos felületre helyezni. A padlókat és a falakat tartsuk szárazon a pincében és a házban is.

A pinceászkák fontos szerepet töltenek be az ökológiai körforgásban. Semmiképp se kemikáliákkal harcoljunk ellenük, egyszerűen csapdázhatók is. Például érett gyümölccsel, kivájt zöldséggel, nedves lombbal, felfordított virágcseréppel, de akár egy nedves ronggyal is összegyűjthetjük őket. Az így összegyűjtött állatokat a komposztra vagy egy zöldségágyásba érdemes áthelyezni.

Az ágyásokban és az üvegházban néha túlszaporodnak, ezért harcolnunk kell velük. Érdemes például kőlisztet kiszórni. A zsályalevelek is segíthetnek, ennek szagát ugyanis nem bírják az állatok, de a háztartásban is körülnézhetünk, hasznos lehet például a sütőporos szórás. Az alkohol is odavonzza őket, ennek segítségével csapdázhatunk, mert a palackba bemászva elbódulnak és nem tudnak kijutni. A természetben a pinceászkák számát a pókok, sünök, énekesmadarak, vakondok, varangyok segítenek egyensúlyban tartani. Ezért is érdemes állatbarát kertre szavaznunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR