Kedvet csinálunk a fekete retekhez

Kedvet csinálunk a fekete retekhez

A fekete retek koránt sem olyan szép, mint jégcsap vagy rózsaszínű rokona, lehet, hogy éppen ezért kedvelik kevésbé hazai fogyasztók.

A növény nagyon hasonlít a hónapos retekhez, kicsit ugyan méretesebb annál. A levelek felületét durva szőrök borítják, gumója pedig fekete színű, vastag héjú. Ez a retek akkor a legfinomabb, ha az első gyenge fagy megcsípi. Ahogy a retek fajok többsége, feltehetően ez is Ázsiából származik. Magjából az egyiptomiak olajat készítettek.

Hófehér hús

A fekete retek gumója sötétfekete, héja pedig nagyon vastag. A retek húsa hófehér, és - a hónapos retekhez hasonlóan - előfordul, hogy szivacsos (pudvás) a belseje, amely leginkább a túladagolt nitrogéntartalmú műtrágya miatt alakul ki. A zöldségesnél ellenőrizzük, hogy nem puha-e a gumó belseje, s csak akkor vegyük meg, ha keménynek érezzük.

Sok-sok retek

Pikáns aromájú zöldség

A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség, amely kiemelkedően magas vitamintartalommal rendelkezik. A friss fekete retek gyökér lédús húsa segíti az emésztést, a népi gyógyászatban pedig köhögés és megfázás ellen használták. A hűtőben sokáig eláll, ha nem zárt csomagolásban tesszük be. A fekete retket fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

Levesbe, salátába, szendvicsbe

A fekete retek gyökerét belefőzhetjük a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, főve a karalábéhoz hasonló az íze. Romániában a forró húsleveshez hajszálvékonyra szelt friss vagy sózott fekete retket kínálnak. A friss saláták mindegyikében megállja helyét, de számítsunk rá, hogy jellegzetes íze elnyomja a többi összetevőjét. Tojással együtt lereszelve, sok majonézzel összeforgatva finom vacsorát készíthetünk, amelyet friss pirítós kenyérrel kínáljunk.

Szüret

Termesztése

Másodnövényként július közepén laza, de ülepedett nedves és tápanyagdús talajba 2-3 cm mélyen vetjük 2-3 cm-enként ejtve a magokat. Tenyészterülete 30x5 cm. Ápolása egyszerű: talajporhanyítás, gyomlálás, egyelés. Általában október hónapban takarítjuk be a hideg, fagyos idők beállta előtt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR