Kertészkedés hőségriadó idején: mi az, amit elhalaszthatsz, és mi az, ami nem várhat?

Kertészkedés hőségriadó idején: mi az, amit elhalaszthatsz, és mi az, ami nem várhat?

A héten Magyarországon hőségriadó lépett érvénybe, ami különösen nagy kihívást jelent a kerttulajdonosok számára. A hőségriadó azokat az időszakokat jelzi, amikor a hőmérséklet tartósan magas, jelentős egészségügyi kockázatot és egyéb negatív hatásokat okozva. Az ilyen extrém hőség különleges intézkedéseket és odafigyelést igényel a kertészkedés során.

Mit jelent a hőségriadó?

Hőségriadót akkor rendelnek el, amikor a hőmérséklet hosszabb ideig meghalad egy kritikus értéket. Magyarországon jelenleg a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben egyes területeken, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet elérheti vagy meghaladhatja a 35-40 °C-ot is​​. Ilyen időjárási körülmények között a kerti tevékenységeket gondosan meg kell tervezni.

Feladatok a kertben, amelyeket a hőség ellenére is érdemes elvégezni

A hőség különösen nagy kihívást jelent a növények számára, mivel a magas hőmérséklet és az intenzív napsugárzás gyorsan kiszáríthatja a talajt és károsíthatja a növényeket. A kerttulajdonosoknak ennek mérséklésére az alábbi feladatokat szükséges elvégezniük:

  • Öntözés: Fontos a növények rendszeres és megfelelő mennyiségű öntözése. A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel vagy a késő esti órák, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és kevesebb víz párolog el​. Különösen a frissen ültetett növények esetében létfontosságú a vízellátás biztosítása.
  • Árnyékolás: Érdemes árnyékoló hálókat vagy más megoldásokat alkalmazni, hogy védjük a növényeket a közvetlen napsugárzástól. Ez különösen fontos a fiatal és érzékeny növények esetében.
  • Mulcsozás: A talajtakarással, mulcsozással csökkenthető a talaj párolgása és a gyomok növekedése, valamint a talaj hőmérséklete is alacsonyabb marad​​.

Elhalasztható kerti teendők

Bizonyos kerti tevékenységek, mint például a fűnyírás, a metszés vagy a nagyobb ültetési munkák, elhalaszthatók, amíg a hőmérséklet nem csökken. Ezek a tevékenységek fizikailag megterhelőek lehetnek és növelhetik a hőguta kockázatát​​.

kerteszkedes hosegriado 04

A hőség hatása a növényekre és a kertészekre

A tartós hőség stresszhelyzetbe hozza a növényeket: a levelek hervadnak, a növekedés lelassul, súlyos esetben a növény el is pusztulhat. A forróság hatására a talaj gyorsan kiszárad, így a növények nem jutnak elegendő vízhez, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Emellett a magas hőmérséklet a fotoszintézis folyamatát is megzavarhatja, csökkentve a növények energiaforrásait. A hosszan tartó hőstressz miatt a növények fogékonyabbá válhatnak a kártevőkre és betegségekre is, ami tovább rontja az állapotukat.

A kertészekre nézve a hőség ugyanilyen veszélyes: a hosszabb ideig való kint tartózkodás és fizikai munka hőgutát, kiszáradást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. A hőguta jelei közé tartozik a magas testhőmérséklet (40 °C felett), zavartság, vörös, forró és száraz bőr, valamint a gyors pulzus. Aki hőgutát kap, gyakran érez szédülést és ájulásérzést is, ami a test hőszabályozó mechanizmusának felborulására utal. A kiszáradás jelei lehetnek a kifejezett szomjúság, a sötét színű vizelet, a szédülés és a fáradtság. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal hűvös helyre kell vonulni, folyadékot fogyasztani (javasolt a víz vagy elektrolitpótló ital), érdemes leülni vagy lefeküdni, és szükség esetén orvosi segítséget kell hívni.

Védekezési tippek

  • Időzítés: A halaszthatatlan kerti munkákat a hűvösebb reggeli vagy esti órákban végezzük.
  • Hidratálás: Igyunk elegendő vizet, kerüljük az alkoholt és a koffeintartalmú italokat. A citromos limonádé is jó választás, mivel frissítő és hidratáló hatású.
  • Öltözködés: Viseljünk könnyű, világos színű, laza ruházatot és széles karimájú kalapot.
  • Pihenés: Gyakran tartsunk szüneteket, és pihenjünk árnyékos helyen.

kerteszkedes hosegriado 03

Egyéb fontos teendők

Ne feledkezzünk meg a háziállatok védelméről sem: biztosítsunk számukra árnyékot és friss vizet. Továbbá ellenőrizzük, hogy a kerti berendezések és eszközök megfelelően működnek-e, mivel a nagy hőség károsíthatja azokat is. Forróság esetén gondoskodjunk a kerti madarak és egyéb kisállatok, például sünök védelméről is. Helyezzünk ki madáritatókat és sekély vizes tálakat árnyékos helyekre, hogy hozzáférjenek friss vízhez. Ezek a kis tálak életmentőek lehetnek, és segíthetnek fenntartani a helyi ökoszisztéma egyensúlyát.

Hogyan töltsük hasznosan az időt hőségriadó alatt?

Hőségriadó esetén érdemes a kertészkedést mellőzni, és más hasznos tevékenységekkel foglalkozni. Ilyenkor utána lehet nézni olyan tudnivalóknak, amelyek hasznosak lehetnek a hőségriadó utánra. Például tanulmányozhatjuk a nyári metszés technikáit, vagy tájékozódhatunk arról, hogyan védekezhetünk a kártevők ellen. Ezen kívül megkezdhetjük a kertünk őszi átalakításának a tervezését, az új növények, virághagymák ültetését, vagy komposztálási módszerekről is olvashatunk. Ezek az előkészületek segítenek abban, hogy hatékonyabban folytathassuk a kertészkedést, amint az időjárás enyhül.

A fenti óvintézkedések segítenek megőrizni a kert szépségét és a növények épségét hőségriadó idején, miközben mi, kertészek is biztonságban tudhatjuk magunkat​.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR