Erre a 3 dologra kiemelten figyeljünk, ha madáritatót helyezünk el a kertben

Erre a 3 dologra kiemelten figyeljünk, ha madáritatót helyezünk el a kertben

A madarak kertünk ökoszisztémájának fontos részei, és megfelelő gondoskodással segíthetjük őket a forró nyári hónapokban is. Egy madáritató kihelyezése azonban nem csupán a víz biztosítását jelenti; több tényezőt is figyelembe kell vennünk, hogy biztonságos és vonzó legyen a madarak számára.

Nem csak nyáron, de egész évben lényeges, hogy a madarak vízhez jussanak. A meleg idő érkeztével azonban kiemelten fontos a madáritató és -fürdető elhelyezése a kertben: a szárnyasok itt a szomjukat olthatják és a tollazatukat is megtisztíthatják. Amennyiben szeretnénk a kertünk lakóinak kedveskedni, néhány alapszabályt is be kell tartanunk.

madaritatot kertben 04

Mik a legfontosabb szempontok madáritató kihelyezésénél?

1. Lényeges, hogy ideális helyet találjunk

Csak akkor tudják a madarak az itatót használni, ha megfelelő helyre tesszük. Mivel a szárnyasokra számtalan ragadozó vadászik, fontos, hogy ez a hely biztonságos legyen. Ne legyen az itató elérhető a macskák, nyestek, egyéb ellenségek számára. Lényeges, hogy a madarak könnyen beláthassák a környéket, ne kelljen a leselkedő vadászoktól tartaniuk. Nem jó a sűrű bokros terület, ahol elrejtőzhetnek a ragadozók, és a terasz környéke sem, ahol az emberek zavarhatják a fürdőző madarakat.

madaritatot kertben 02

A magasabb, nagyobb bokrok, fák a közelben előnyt jelentenek, menedéket nyújtanak, ha a madarak megriadnak, nedves szárnyakkal ugyanis nem tudnak olyan jól repülni. Ideális, ha a tisztálkodáshoz, szárítkozáshoz van egy biztonságos hely a közelben. Legjobb a madárfürdőt egy olyan állványra helyezni, amihez a ragadozók nem férhetnek hozzá. Optimális a félárnyék, mert tűző napon gyorsan felforrósodik az itató és a víz, valamint a kórokozók is hamarabb felszaporodnak.

madaritatot kertben 03

2. Válasszuk a megfelelő anyagot

Az itatók és fürdetők elképesztő választékban kaphatók, a rusztikustól a praktikusan modernen át a mozaikos változatig. Azonban ez elsősorban funkcionális tárgy, nem díszelem. Az üvegből, fémből, műanyagból készült itatók nem ideálisak, mert a felületük túl sima, egyenletes, csúszós. A legjobb, ha natúr kőből, mázatlan kerámiából, betonból, fából vagy agyagból készült itatót választunk.

Nem mindegy a kiképezése, formája sem. Amennyiben az itató túl mély, tegyünk bele kavicso(ka)t, így a kisebb madarak is használhatják. Megjegyzendő, hogy az erősen csillogó felület zavarhatja a madarakat és elriaszthatja őket.

madaritatot kertben 06

3. Ügyeljünk a higiéniára

A madáritatót és -fürdőt rendszeresen tisztítanunk kell. Könnyen fertőzési gócponttá válhat, ha nem ügyelünk a tisztaságra, mivel különféle parazitákat, kórokozókat adhatnak át egymásnak az oda járó madarak. Különösen a forróságban kezd az állott víz gyorsan büdösödni, ráadásul a szúnyogok is előszeretettel petéznek a vízbe. A talajszintre helyezett itatóhoz más állatok, sünök, rágcsálók is hozzáférnek, és szintén betegségeket terjeszthetnek.

Ezért cseréljük naponta a vizet és rendszeresen takarítsuk magát az edényt is, természetes tisztítószerekkel. Figyeljünk arra, hogy semmiképp se maradjon tisztítószer-maradék az itatóban!

madaritatot kertben 05

Ahhoz tehát, hogy a madarak biztonságosan használhassák az itatót, ügyelnünk kell a megfelelő elhelyezésre, az anyagválasztásra és a rendszeres tisztításra. Ezek mind kulcsfontosságúak ahhoz, hogy tollas kis barátaink egészségesek maradjanak és jól érezzék magukat a kertünkben.

Köszönjük a fotókat Borbás Elvirának.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR