Kertészkedj felszabadultan: így védd magad munka közben!

Kertészkedj felszabadultan: így védd magad munka közben!

Ha a cím láttán arra gondolsz, hogy a te kertedben bizony nem sok veszély leselkedik rád azon kívül, hogy esetleg a fejedre pottyan egy érett alma a fáról, jobb ha egy kicsit óvatosabb leszel!

Természetesen nem arról van szó, hogy komplett védőpáncélban és biztonsági őrök kíséretében kellene kimenned az udvarra, mégis érdemes résen lenned, mert hát jobb félni, mint megijedni. Hiszen aki dolgozik, az hibázik. Ez pedig veszélyes lehet olyankor, ha kerti szerszám van a kezedben. Különösen, ha egy metszőolló vagy egy fűrész az.

A legtöbb kertkedvelő számára a birtokon való ténykedés felér egy kikapcsolódással, különösen amikor beköszönt a jó idő és megannyi tennivaló vár odakinn. Sőt, akár remek családi program is lehet a növények gondozása ebben a szezonban. Fontos azonban tudni, hogy nem teljesen veszélytelenek a különböző műveletek, így érdemes egy kicsit elővigyázatosnak lenni. Így biztosan jó program marad a kertészkedés és nem kell aggónod az esetleges sérülések miatt.

kerteszkedj felszabadultan 02

Az ültetés remek móka, de nem veszélytelen!

Mindig jó érzés, amikor fákkal, cserjékkel és virágokkal vagy palántákkal bővül a kertlakók serege. Viszont lássuk be, hogy az ásó használata nem egy teljesen biztonságos tevékenység, különösen ha a tavaszi vagy nyári melegben papucsban merészkedsz a veteményesbe. Ugyanez igaz a kapálás esetében is, amely egy igen embert próbáló, ám kevésbé veszélyesnek tűnő művelet, mégis érdemes odafigyelni a lábujjakra egy-egy suhintás közben. Vagyis ha úgy gondolod, szükséged lesz még a jövőben a lábfejed minden egyes tartozékára, érdemes odafigyelned és az sem árt, ha zárt cipőt viselsz mindehhez.

Sokak számára mumus a létra

Kétféle ember létezik. Az egyik, aki gond nélkül mászik fel a létrára, ha arról van szó, a másik pedig az, akinek legalább két plusz emberre van szüksége a művelethez, akik lentről biztosítják a létra egyensúlyát és még így is remegő lábakkal szedi a fokokat. Függetlenül attól, hogy melyik csoportba tartozol, ajánlott elővigyázatosnak lenni, mert bizony nagyot lehet esni egy szerencsétlen mozdulat miatt. Ám ha stabilan rögzíted a létrát és figyelsz arra, hogy a cipőd talpa ne csússzon, nem lehet probléma az sem, ha a fa felső ágairól szeretnéd leszedni az érett gyümölcsöket.

kerteszkedj felszabadultan 03

Metszés és visszavágás – csak óvatosan

A metszőolló, ágvágó vagy akár láncfűrész használata a kertben – legyen szó fák és cserjék megmetszéséről, a sövény visszavágásáról vagy egy nem megfelelő helyen levő ág eltávolításáról – nem kímélik a kezeket és remek terepet biztosítanak a vízhólyagoknak, horzsolásoknak és egyéb sebesüléseknek is. Nincs is kellemetlenebb egy rossz helyen ejtett vágásnál vagy karcolásnál, amely utána napokig sajog, nem beszélve a komolyabb sérülésekről. Így ennek megelőzése érdekében nem árt koncentrálnod a művelet közben, mert bár nem sok funkciója van az ember kisujjának, mégis hiányozna, ha nem lenne. Emellett a szemeidet sem árt óvnod, különösképpen ha gallyak között dolgozol, ám az így szerezhető sérüléseket megelőzheted már egy filléres védőszemüveg segítségével is.

A fűnyírás sem teljesen veszélytelen!

Attól függően, hogy milyen típusú eszközt használsz a fűnyíráshoz, mindennek megvannak a maga veszélyei. A legtöbb esetben a gép által felpattintott kövek jelentik a legnagyobb gondot, amely főleg a lábakra veszélyes, de ha fűkaszával végzed a műveletet, az bizony még nagyobb odafigyelést igényel, hiszen itt már nem egyszerűen horzsolásoktól kell tartanod. Sőt, ha a gazok eltávolítására is készülsz és ehhez vegyszereket használsz, mindenképpen gondoskodj a bőröd védelméről, de az sem árt, ha nem lélegzed be közvetlenül ezeket az anyagokat.

kerteszkedj felszabadultan 04

Hogyan előzheted meg a baleseteket?

Nagyon egyszerű: figyelj oda és ne mindig a könnyebb utad válaszd! Tartsd be az adott termék gyártójának használati utasítását! Az olyan apróságok is számítanak például mint az, hogy ha épp nincs a közeledben senki, aki segíthetne, ne egyedül cipelj be több zsák virágföldet, mert könnyen meghúzhatod a hátadat. Vagyis inkább végezz lassabban és húzódjanak el a kinti munkálatok, minthogy megsérülj és utána hetekig fájdalmaid legyenek. Láthatod, hogy egy kis odafigyeléssel és elővigyázatossággal számos kellemetlenségtől óvhatod meg magad.

A cikk megírásában a grandis.hu webáruház segített!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?