Kerti tavacskák kedvelt kísérője, a magasba törő zergeboglár

Kerti tavacskák kedvelt kísérője, a magasba törő zergeboglár

Buja sárga szépség.

A kerti zergeboglár (Trollius x cultorum), hasonlóan a vadon növő európai zergeboglárhoz (Trollius europaeus), a boglárkafélék családjába tartozik.

zergeboglar 02

Gömbölyű virágfejek

A kerti hibridek különböző fajok keresztezéséből származnak, télálló, lágyszárú, évelő növények. A vadon növő fajnál erősebb növekedésűek, egyre elterjedtebbek a virágágyásokban is. A kerti hibridek 50-80 cm magasra nőnek, inkább bokros, buja megjelenésűek. Vigyázat, a növény mérgező, különösen lovakra és szarvasmarhákra veszélyes. Keserű anyagai általában elriasztják az állatokat, nem vonzó megkóstolni, lelegelni.

A növény levelei tenyeresen szeldeltek, a szeletek osztottak. A szárak végén kerek, gömbölyű virágfejecskék ülnek. Sziromlevelei hiányoznak, gömbölyűségét a széles, sárga csészelevelek összeborulásának köszönheti. A fajtától függően április és július között virító szépségek színe fehéres-sárgától mély narancssárgáig terjedhet. Termése nagyszámú tüsző.

zergeboglar 04

Napsütötte tópartok

A zergeboglár számára lehetőleg teljes napsütésben fürdő, levegős, szellős, tágas helyet keressünk. Félárnyékos helyen is megél, amennyiben nincs körülötte más, hanem magában áll. A szomszédos növények és fák gyökérnyomása ugyanis nem kedvez neki, ezért nem alkalmas fák alá sem.

A természetben vizes környezetben, patakok, források mellett nő, kedveli a nedvességet. Ebből következik, hogy friss, nedves közeget igényelnek. A talaj lehetőleg kövér, agyagos, tápanyagban gazdag legyen, a pangóvíz nem zavarja a növényt.

Speciális környezeti igényei miatt ideális tópartra ültetni, vagy nedves helyre, csobogó, patakocska mellé. Virágágyásban is megállja a helyét, szépen emelkedik más növények fölé, hagyjuk, hogy érvényesüljenek a gömbölyű fejecskéi. Jó társnövénye a berki szellőrózsa, a szibériai nőszirom, a borkóró, a nefelejcs, a mocsári gólyahír, a pletykafélék, és a csatavirág.

A zergeboglárt kis csoportokba, egymástól kb. 30 cm-re ültessük. Szőnyegszerű, összefüggő ültetésnél m2-enként kb. 8 növényre van szükség. A talajt gazdagítsuk némi komposzttal, az első napokban sokat locsoljuk a növényeket.

Kora tavasszal ajánlatos egyszer trágyázni a növényt. Ha virágzás után levágjuk az elszáradt virágokat és adunk egy kis trágyát a növénynek, akkor még egy második virágzásban is reménykedhetünk. Mivel a szárazságot nem tűri, csapadékmentes, meleg napokon ne feledkezzünk meg az alapos öntözéséről sem!

zergeboglar 03
Ассан Аринец

Fajták bősége

Az egyik legkedveltebb fajta a pasztellsárga, kecses, törékeny ‘Alabaster’. Amennyiben júliusban, a virágzást követően visszavágjuk, ősszel újra virágot hoz. Az ‘Orange Globe’  két faj kereszteződéséből született (Trollius europaeus  és Trollius ranunculines). Ez a klasszikus fajta 50 cm magasra is megnőhet és akár 5 cm-es, nagy, gyorsan összezáródó, sötétnarancs virágokat is hozhat. Szintén zárt gömbvirágokkal rendelkezik az erős sárga virágú ‘Lemon Queen’  és a narancssárgában pompázó ‘Orange Queen’. Amennyiben korán virágzó zergeboglárt keresünk, válasszuk az ‘Earliest of All’  fajtát, amely már áprilisban hozhatja fényes, narancssárga virágait.

zergeboglar 05
K M

Éles ásó segítségével a gyökérlabdát elvághatjuk, így szétoszthatjuk a virágot, amennyiben túl terjedelmesre nőne. Szaporítani is tőosztással lehet.

A zergeboglár vágott virágként is szépen mutat. Amikor a lakásba hozzuk be a kertből, győződjünk meg róla, hogy nem bújtak meg bogarak a virág belsejében!

Kártevők, kórokozók ritkán veszélyeztetik, esetleg lisztharmat jelenhet meg a leveleken.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR