Ízek az üvegben.
Amennyiben bőven van cukkinink nyáron, tegyünk el belőle télire is! Egy könnyen elkészíthető, ecetes savanyúság receptjét mutatjuk.
Hozzávalók:
- 5 kg cukkini
- 5 nagy hagyma
- 6 evőkanál só
Hozzávalók a léhez:
- 1/2 liter ecet
- 1/2 liter olaj
- 1 evőkanál bors
- 5 evőkanál cukor
Ezenkívül minden üvegbe kerül még:
- 3 babérlevél
- 3 szegfűszeg
- 3 szem bors
Vágjuk a cukkinit kockákra (kb. 1 cm-esekre), a hagymát pedig karikázzuk fel. A két hozzávalót tegyük egy nagy edénybe, sózzuk be és hagyjuk min. 3 órán át pihenni.
Ezt követően a szósz hozzávalóit is keverjük össze és forraljuk fel.
A sterilizált befőttesüvegekbe tegyünk 3 babérlevelet, 3 szegfűszeget és 3 szem borsot. Ezután a cukkini-hagyma keveréket pakoljuk az üvegekbe és öntsük le a felforralt lével.
A lezárt üvegeket további 15 percig még főzzük 80 °C-on. Hagyjuk legalább egy hónapig felbontatlanul a zöldségeket, hogy az ízek összeérjenek.
Az elkészült savanyúság nagyon finom, testes ízzel, ropogós hagymával. Akár évekig eláll a kamrában.
Receptötlet innen: NANU