Készítsünk magszalagot, egyszerűbbé válik a vetés!

Készítsünk magszalagot, egyszerűbbé válik a vetés!

Nincs többé egyelés.

Kiváltképp az apró magokat nem egyszerű feladat szépen, pontosan, egyforma távolságra vetni. Ha pedig az egyelés mellett még hajlonganunk is kell, kiváltképp megterhelő lehet a vetés. A magszalagok nem csak megkönnyítik, egyszerűsítik a dolgunkat, hanem a segítségükkel – a magok egyenletesebb elhelyezkedése miatt – gyorsabb, pontosabb lehet a kelés.

Novák Melinda  néhány éve készít saját kezűleg magszalagokat vagy más néven vetőszalagokat. Cikkünk további részében tőle tudhatjuk meg, mi mindenre van hozzájuk szükség és pontosan hogyan kell készíteni őket.

"Novák Melinda vagyok, 3 éve készítek házilag vetőszalagot. Mondhatni kényszerűségből kellett leleményesnek lennem, mivel két gerincműtéten estem át. Hosszadalmas és fárasztó volt az apró magok elvetése, valamint a később kikelő növények egyelése. Kellet valami megoldást találnom erre a problémára. Így hát először vettem drazsírozott magokat, amelyek valóban jobbak voltak, mint a pici társaik, ám még ekkor is megmaradt a problémám.

Ekkor arra gondoltam, mi lenne, ha úgy tudnék lerakni magokat, hogy pont megfelelő helyen legyenek. Már láttam a boltban szalagos vetőmagot, de számomra nem volt vonzó az ára. Arra gondoltam, mi lenne, ha magam készíteném el. Így született az ötlet.

Nekem bevált, csak leteszem a szalagot a kívánt helyre, belocsolom, pár centi földet húzok rá. Újra kicsi öntözés. A többit a természetre bízom. Nincs több egyelés, és ami még fontos, olcsón megoldható, valamint jó program a hosszú téli estékre.

De akkor nézzük a hozzávalókat, és hogy pontosan hogyan is készül:

Amire szükség van:

• közepesen erős toalettpapír
• elvetni kívánt magok (lehet drazsírozott vagy sima is)
• olló
• meleg víz
• liszt
• befőttes gumi
• puha szálú ecset (nem kötelező)

keszitsunk magszalagot 02

A munkamenet:

1. Egyforma hosszú csíkokat tépkedünk. (3-4 kockánál hosszabbat nem érdemes, mert nehéz kezelni.)

2. Hosszában elvágjuk, így kapjuk a csíkokat.

3. Csirizt készítünk: lisztet forró vízzel elkeverünk, hagyjuk kihűlni, majd hideg vízzel lágyítjuk. Olyan lesz, mint a tapétaragasztó. (Lehet hidegvíz és liszt keveréke is, de nekem a másik vált be, mert nem áztat annyira.)

4. Vigyük fel a papírcsíkra a csirizt ecsettel vagy simán ujjal! (Én ujjal szoktam, mert jobban érzem a mennyiséget.)

keszitsunk magszalagot 03

5. Helyezzük el a magokat a csirizes papíron megfelelő távolságban!

keszitsunk magszalagot 04

6. Óvatosan hajtsuk hosszában félbe!

7. Tegyük tálcára száradni!

keszitsunk magszalagot 05

8. Száradás után tekerjük és címkézzük fel! (Virágmagoknál lehet az ágyásoknál különböző alakzatokat vetni, pl. spirál.)"

keszitsunk magszalagot 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR