A szeszélyes drazsé titka: a nedvesség

A szeszélyes drazsé titka: a nedvesség

Drazsírozott vetőmagot sokkal könnyebb vetni, úgyhogy ha biztosra akarunk menni, érdemes kipróbálni a tápanyagot is hordozó, apró magvakat tartalmazó golyócskákat. De azért itt is van mire figyelni!

Az igen apró magokat nagyon nehéz úgy elvetni, hogy a kikelő növénykék a kellő távolságban legyenek egymástól: ha sűrűn vetünk, akkor pazaroljuk a magot, és a kikelő vetést nehéz munkával kell kiegyelni.

Ebből saláta lesz

A legbiztosabb azonban a drazsírozott magok vetése. Az apró magvakat egy erre a célra kikísérletezett vivőanyaggal veszik körül. Minden drazséban csak egyetlen mag van, de minden drazséban van egy mag! Drazsírozásra csak elit minőségű magot használnak, így a jól elvetett drazsé egyenletes kelést tesz lehetővé.

Vetés

Mégis, mi az oka annak, hogy sokak szerint a drazsírozott mag egyenetlenül, rosszul kel? Nos, ennek az a magyarázata, hogy az ilyen mag keléséhez folyamatosan nyirkos talajra, azaz száraz időszakban öntözésre van szükség. Ha a talajban kevés a nedvesség, akkor a drazsé vivőanyaga nem nedvesedik át. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a mag csírázni kezd, de nedvesség hiányában a csírázás megakad, a csíra elpusztul. Ezért a drazsírozott mag vetése után többször öntözzünk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR