Két invazív csigafaj szorítja ki az éticsigát, készüljünk az új kertészeti kártevőkre

Két invazív csigafaj szorítja ki az éticsigát, készüljünk az új kertészeti kártevőkre

A lakosság segítségét kérik a felmérésben.

Az őshonos éticsigát (Helix pomatia)  mindenki ismeri, de egyre többen találkoznak "fura" csigákkal is a kertekben. Két idegenhonos faj kezdett ugyanis hódításba: a fehérsávos éticsiga (Helix lucorum)  és a cirádás éticsiga (Cornu aspersum). Az invazív fajok megtelepedésének veszélyét ismerjük: szép lassan kiszorítják az őshonos fajainkat, nincs természetes ellenségük felénk (vagy csak kevés), nem tizedelik őket kártevők, kórokozók, így vígan terjedhetnek. Nem nehéz belátni a következményeket: elegendő, ha a poloskainvázióra gondolunk, vagy az agresszíven terjedő selyemkóróra.

eticsiga ket uj invaziv faj 04
Éticsiga

A kutatók most arra kíváncsiak, hogy hol tart a folyamat, meddig jutott a két invazív csigafaj. Ezért az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Páll-Gergely Barna  egy évvel ezelőtt a lakossághoz fordult azon kérésével, hogy az észleléseket lehetőleg képpel együtt neki juttassák el. A beérkezett sok adatnak köszönhetően kirajzolódott, hogy a fehérsávos éticsiga inkább Budán, a cirádás inkább Pesten terjed, de a főváros minden pontjáról érkeztek bejelentések (sőt, még vidékről is).

A fehérsávos éticsiga eredetileg a Fekete-tenger környékén és Kisázsiában volt honos. Az éticsiga után az étkezési célra forgalmazott második leggyakoribb csigafaj, évente kb. 6000 tonnát adnak el belőle, amit teljes egészében a természetből gyűjtenek be. Némi szerencse, hogy a magyarországi teleket nehezen viseli. Ez a csiga barna testű, és házában a csokoládébarna szín dominál, leggyakrabban egy központi fehér sávval. Az éticsigától leginkább a ház színe különbözteti meg, a fehéres alapszínen a kanyarulatok hosszában széles sötét vörösesbarna vagy világosbarna csíkok húzódnak.

eticsiga ket uj invaziv faj 02
Fehérsávos éticsiga

A cirádás éticsiga amolyan "cirmos" mintájú, és kisebb testű.

eticsiga ket uj invaziv faj 05
Cirádás éticsiga

Nemrég egy újabb körrel bővítették a felmérést, a kutatók most abban kéri a segítséget, hogy a három faj arányait is meg tudják határozni. Ehhez olyan kertekbe szeretnének bejutni, ahol invazív fajok élnek.

A behurcolt csigák első hazai megjelenését egyébként az 1970-es években Tihanyban rögzítették, de az 1990-es években már Budapesten is megtalálták őket. Vélhetően növényimporttal érkeztek, de egy időben az éticsigák tenyésztése is virágzott, akkor is nagyon sok példány kerülhetett az országba.

Aki találkozott már a csigákkal, ide kattintva tudja segíteni a felméréseket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR