Kevés törődést igénylő, talajtakaró növények a sírra

Kevés törődést igénylő, talajtakaró növények a sírra

Ápolt, rendezett hantok a temetőben.

Nem csak a Halottak Napja környékén van igényünk arra, hogy a szeretteink sírja ápolt, gondozott legyen. A sírok rendben tartása a gyászmunka fontos része. Ilyenkor úgy érezzük, mintha elhunyt szerettünkkel foglalkoznánk, emlékét ápoljuk, ezért örömmel tölt el minket, ha a sír rendezett, virágos. A szépen rendben tartott sír nem csak a halottunk felé jelzi a tiszteletet, de számunkra is fontos: megnyugvást jelent, a pihenés, elvonulás, feltöltődés helyét képezi.

A sír ápolásánál fontos kérdés, hogy milyen gyakran tudjuk látogatni, mennyi időt tudunk a rendbetételére szánni. Azok számára, akik nem tudják a temetőt hetente felkeresni, mindenképpen könnyen rendben tartható talajtakarók használata javasolt.

talajtakaro novenyek sirra 02

Az egyszerűen karbantartható talajtakarók előnyei

Olyan növényeket tudunk talajtakaróként használni, amelyek nem felfelé nőnek, hanem széltében terjeszkednek inkább. Rövid idő alatt szép, sűrű „szőnyeget” alkotnak, ezáltal megfogják, megerősítik a talajt. A föld így védve lesz a kiszáradás vagy a túlöntözés ellen még nyáron is, ezért nem kell gyakran locsolnunk a sírnál. Ezenkívül a gyomok sem tudnak szárba szökkenni, mert a jól fedő növény kiszorítja őket.

Ráadásul a talajtakarók változatosak lehetnek, nem csak és kizárólag zöldek, így színfoltot is vihetnek a hantra: egyes növények színes virágokat vagy terméseket hoznak, mások gyönyörű őszi lombszínükkel díszítenek. Kevés törődéssel is beérik, kevés költséggel is szép, művelt sírt eredményeznek. Általában elegendő negyedévente egy kis karbantartást végezni a síron. Tavasszal a téli károkat kell helyreállítani, nyáron az erős növekedést visszavágni, esetleg gyomlálni, ősszel a lehullott leveleket összeszedni, télen pedig felkészíteni a sírt a kemény hidegre, és esetleg fenyőággal, díszekkel dekorálni.

talajtakaro novenyek sirra 03

A sírra kerülő növények kiválasztása

A sír rendezését legkorábban fél évvel a temetést követően kezdhetjük el. Fontos mérlegelnünk, hogy milyen sírkő, egyéb burkolat került a sírra: ezeket nem kell fednie a növényeknek. A megfelelő növények választásához pedig azt kell tudnunk, hogy árnyékos, napos helyen van-e a hant, és milyen a talaj: kötött, agyagos, vagy inkább homokos? Nedves vagy gyorsan kiszáradó?

A talajtakaró bokrok hosszú életűek és robosztusabb megjelenésűek, de évente 1-3 alkalommal visszavágást igényelnek, hogy ne nőjenek túl nagyra és ne veszítsék el a formájukat. A lombhullatóakat tavasszal és ősszel vissza kell vágni, az örökzöldek kevesebb metszést igényelnek (akár metszés nélkül is nevelhetőek). Az évelők viszont a törődésért cserébe sokszor szép virágokkal, színes bogyókkal örvendeztetnek meg minket.

Érdemes a talajtakarókat sűrűn ültetni, hogy hamar befedjék a területet, ültetés után pedig gyakran öntözzük a növényeket, hogy hamar megfelelő gyökérzetet fejlesszenek.

talajtakaro novenyek sirra 04

5 kevés ápolást igénylő, napkedvelő talajtakaró a sírra

  1. Az indás ínfű (Ajuga reptans)  lila virágokkal díszít és akár 15 cm magasra is nőhet. Robusztus növény, jobban kedveli a nedves talajt. Négyzetméterenként 16 tövet javasolt ültetni.
  2. A parlagi macskatalp (Antennaria dioica)  finom, rózsaszín virágai és ezüstös levelei szépen mutatnak a síron. Legfeljebb 10 cm magasra nő, a mészben szegény, szárazabb talaj ideális számára. Négyzetméterenként 25 tővel számoljunk. A hervadt leveleket és virágokat időről-időre el kell távolítani.
  3. A tüskésdiócska (Acaena)  virágai jelentéktelenek, de a termése mutatós, vöröses-sárga. Legfeljebb 5 cm magasra nő, télen takarni kell, a száraz talajt is bírja. 11 tövet ültessünk négyzetméterenként.
  4. A római kamilla (Anthemis nobilis)  kellemes, édes illatú, max. 20 cm-re megnövő növény. Tavasszal szükséges visszavágni a hajtásokat, nm2-enként 10 tő ültetése javasolt.
  5. A kakukkfű (Thymus) legjobban száraz, morzsalékos talajban érzi magát. Apró illatos levelei, rózsaszínes-lilás virágai szép látványt nyújtanak. Nm2-enként 10 tővel tervezzünk. Egy könnyű téli borítás és a virágzás utáni visszavágás jót tesz neki.

5 kevés ápolást igénylő, árnyékkedvelő talajtakaró a sírra

  1. A japán kövérke (Pachysandra terminalis)  nagyon jó választás a fák alatti területre, mert a lehullott leveleket is elrejti, és az árnyékot is kedveli. Időnként vissza kell vágni, max. 20 cm magasra nő, szép szőnyeget képez. Négyzetméterenként 20 növényt ültessünk.
  2. A borostyán (Hedera helix)  kúszónövény, tavaszi és nyári visszavágást igényel. Nem minden fajta télálló! Négyzetméterenként 10 tővel számoljunk.
  3. A püspöksüveg (Epimedium)  fajtától függően kicsi sárga vagy rózsaszín virágokat hoz. A nagy levelek ősszel pirosra színeződnek, jól takarják a dupla sírokat is. Az elhervadt részeket távolítsuk el. 12 növény ajánlott négyzetméterenként.
  4. A szívlevelű turbántok (Tiarella cordifolia)  üdezöld leveleivel fedi a talajt, legjobban árnyékban érzi magát. Filigrán, fehér virágokat hoz. Az elhervadt részeket távolítsuk el. 12 növény ajánlott négyzetméterenként.
  5. Az indás berkipimpó (Waldsteinia ternata)  egész évben sárga virágaival és sűrű zöld leveleivel díszít. Olyan sűrűn nőnek a levelei, hogy a gyomok nem tudnak kifejlődni mellettük. Bírja a száraz talajt, de időnként vissza kell vágni. 15 tövet ültessünk m2-enként.

talajtakaro novenyek sirra 01

Így rendezzük el a növényeket a sírokon

Néhány szabály figyelembevételével szép, harmonikus elrendezésű sírt készíthetünk szeretteinknek. A nagyobb sírokra nagylevelű növényeket válasszunk, a kisebb halmokra apró, filigrán lombbal rendelkezőeket. Mivel a temető a megnyugvás, elcsendesedés helyszíne, kevesebb szín kombinálásával érjük el a legjobb eredményt, inkább a visszafogott színeket válasszuk a harsányak helyett. A talajtakarókat mintázatban is ültethetjük. Végezhetünk szezonális ültetést is, ha ugyanolyan igényű növényeket kombinálunk a talajtakarók közé (például ősszel krizantémot ültetünk a sírra, vagy árvácskákkal frissítjük a beültetést).

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR