Kimehetek-e a kertembe a koronavírus-járvány idején?

Kimehetek-e a kertembe a koronavírus-járvány idején?

Felfrissül a test és a lélek.

A koronavírus rohamos terjedés miatt a különböző országok különféle megszorításokat vezetnek be, igyekeznek a terjedést megállítani, a fertőzésveszélyt minimalizálni. Van, ahol már kijárási tilalom van (pl. Franciaország), máshol a csoportosulásokat tiltották meg (pl. Németország). Magyarországon jelenleg arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon, és számos közterületet (pl. sportpályákat, parkokat) is bezártak már. Az viszont fontos kérdés, hogy ebben a helyzetben megmarad-e számunkra a kert mint a testmozgás helyszíne és levegőzési lehetőség?

kert koronavirus idejen 02

Először is tisztázzuk, hogy nem mindegy, hogy miről beszélünk: kijárási tilalomról vagy arról, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzünk-e. Hazánkban (jelenleg) nincs kijárási tilalom, de mindenkit arra kérnek, hogy csak a legszükségesebb esetben menjen ki, maradjon otthon, és tartson távolságot más személyektől. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az utcán tartózkodunk, azt lehetőleg egyénileg tegyük, vagy olyan emberekkel együtt, akikkel egyébként is egy háztartásban élünk. Ezenfelül minden társaságot, érintkezést kerüljünk.

kert koronavirus idejen 03

Aki azonban olyan szerencsés, hogy saját kerttel rendelkezik, az mindenféle korlátozás nélkül kimehet a kertjébe, dolgozhat, pihenhet, levegőzhet, még akár kijárási tilalom esetén is. Semmiképpen se hívjuk át a szomszédokat – ez az időszak nem az összejárásoké, közös sörözéseké! A társasházakban, ahol közös a kert, némileg más a helyzet, hiszen itt már nehéz elkülönülni. Csak akkor menjünk ki, ha le vannak választva az egyes lakosokhoz tartozó területek! Semmi esetre se tartózkodjunk ugyanott, csapatostul, és ne használjuk a közös tárgyakat (padokat, székeket, hintát, homokozót, csapot stb.) sem.

kert koronavirus idejen 04

Ne feledjük, hogy a kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is! A kerti munka energizál, karbantartja az izmokat, a szabadban tartózkodás során D-vitaminhoz jut a szervezetünk. Erősítjük az immunrendszert, ami kiemelten fontos a járvány időszakában. Ugyanakkor segíti a mentális épségünk megőrzését is: nem érezzük magunkat bezárva, kikapcsolódunk és tartalmat adunk a napjainknak. Sokkal elviselhetőbbé teszi az izolációt, a karantént. Ráadásul a szabadban történő fertőzés kockázata is kisebb, mint a zárt helyeken (egy boltban veszélyesebb eltölteni fél órát, mint a kertben a szabad levegőn).

Tehát jó és fontos, hogy ha tehetjük, minden nap menjünk ki a kertbe! A szomszédokkal is beszélgethetünk, de csak a kerítésen keresztül és tartsunk legalább 2 méteres távolságot.

Hivatalos tájékoztatás a járványról:

https://koronavirus.gov.hu/

https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR