Kisállatbarát gyomirtók – így szabadulj meg biztonságosan a kerti gaztól

Kisállatbarát gyomirtók – így szabadulj meg biztonságosan a kerti gaztól

Hogyan birkózzunk meg a gyomosodás problémájával úgy, hogy közben a kutyánkat, macskánkat is biztonságban tudjuk?

Gyakran hiába minden erőfeszítésünk, a gyomok csak fel-felütik a fejüket a kertben. Ez igen frusztrálóan hat a legtöbb kertészre, mintha valami elkerülhetetlen, bosszantó velejárója lenne a kertészkedésnek.

Sajnos a boltokban kapható gyomirtó szerek többsége a környezetet sem kíméli, de még a kisállataink egészségét is veszélyeztetheti (nem beszélve rólunk, emberekről). Különösen sok kutyatulajdonos számára ad okot aggodalomra, az ebek egy részének ugyanis megvan az a tulajdonsága, hogy szívesen dörgölődznek, hemperegnek a kerti növények között. Számukra szinte elengedhetetlen a kutyabarát gyomirtó szer. Szerencsére léteznek olyan, gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható alapanyagok, amelyek felhasználásával kisállatbarát, bio gyomirtót állíthatunk elő akár magunk is.

Ecet

A konyhában oly gyakran és szívesen használt ecet a kertészeknek is tartogat meglepetést. Például azt, hogy hatékony és biztonságos gyomirtóként is megállja a helyét. Az ecetsav ugyanis képes arra a kerti mágiára, hogy elvonja a nedvességet a növényektől, azok pusztulását okozva ezzel. Mint sok más gyomirtóval, az ecettel is csínján kell azonban bánnunk. Ugyanis nem csupán a nem kívánt gyomnövényekre hat, hanem minden más növényre is, ezért csak fokozott körültekintéssel szabad alkalmazni.

A hagyományos herbicidekkel ellentétben az ecet általában nem jut el rögtön a gyomok gyökeréig, így előfordulhat, hogy többször is ki kell juttatnunk, hogy elérjük a kívánt hatást. A hatékonyság növelése érdekében az ecetet keverhetjük mosogatószerrel (kb. 3-4 liter ecethez 1 evőkanál mosogatószert adjunk). A mosogatószer elősegíti az ecet megtapadását a leveleken, így az ecetcseppek nem fognak azonnal leperegni azokról. A legjobb természetesen az, hogy ez a gyomirtó nem jelent veszélyt a kutyák számára.

kisallatbarat gyomirtok 04

Cukor és chili paprika

A cukor szintén kedvezőtlenné teszi a talajviszonyokat a növények növekedéséhez. Ugyanakkor vonzza például a hangyákat (ami ez esetben a kelleténél állatbarátabb gyomirtót jelent). Ezt a vonzerejét ellensúlyozhatjuk, ha ugyanannyi chiliport keverünk hozzá. Így már nem lesz csábító a hangyák számára. A keveréket hintsük el bőven a gyomtalanítandó területen. Arra ügyeljünk, hogy a megtartani kívánt növényeinket elkerüljük a szerrel. Nem árt azonban vigyázni vele, vannak ugyanis házikedvencek (különösen kutyák), amelyek érdeklődését felkeltheti az édes íz, ugyanakkor a másik összetevő, a chili enyhe irritációt okozhat náluk.

Kukoricaliszt

Bár meglepő lehet, a kukoricaliszt igen hatékony mint biztonságos, állatbarát gyomirtó. Elsősorban a gyomosodás megelőzésére alkalmas, mivel megakadályozza a magok kicsírázását. Ez azt jelenti, hogy a már kihajtott gyomok elleni küzdelem során nem vesszük nagy hasznát, mivel csupán a gyomok magjának kihajtását gátolja. De pont ezért kiválóan felhasználhatjuk például a pázsit gyommentesítésére. A fűre nem lesz káros hatással, viszont megelőzhetjük vele a gyomok előretörését.

A kukoricaliszt további nagy előnye, hogy hangyairtóként is bevethetjük a kertben. Mindössze annyit kell tennünk, hogy leszórjuk a hangyák vonulási útvonalán. A hangyák behordják a kukoricalisztet a bolyba, de mivel az emészthetetlen a számukra, idővel éhen halnak.

kisallatbarat gyomirtok 02

Forró víz

A célzott gyomirtásra kiváló és egyszerű megoldás a forró víz. Talán nincs is állatbarátabb módszer a gyommentesítésre, mint a gyomok leforrázása. Az eljárás további előnye, hogy a talajt anélkül hidratáljuk, hogy bármilyen módon beavatkoznánk annak fennálló állapotába. Ha ecetet adunk a forró vízhez, növelhetjük az eljárás hatékonyságát, ugyanakkor vegyük figyelembe azt is, hogy ezzel már befolyásoljuk a talaj minőségét. Természetesen a forró vízzel nagyon óvatosan kell bánnunk, nehogy leforrázzuk vele a környező hasznos növényeket vagy saját magunkat. Előfordulhat, hogy a műveletet többször is meg kell ismételnünk ugyanazon a gyomos területen a maximális hatékonyság elérése érdekében. Célszerű védőfelszerelést viselnünk!

A gyomok elfojtása

A gyomnövényeknek a fejlődéshez napfényre van szükségük. Ha ezt elvesszük tőlük, elkerülhetetlenül elpusztulnak. Ez az egyik oka annak, amiért annyira széles körben elterjedt gyakorlat a kerti talajtakaró mulcs használata. A mulcs lehet újságpapír vagy kartonlap, felaprított fakéreg, avar, örökzöldek tűlevelei, de még zúzott kő is.

Viszonylag sok minden, amit átereszti a vizet, de blokkolja a napfényt, felhasználható talajtakaróként a már meglévő növényeink töve körül. Bevált módszer továbbá kertrendezés során nagyobb területen sötét színű takarófóliát leteríteni. A fólia alatt a napfény hiánya miatt, illetve amiatt, hogy gyakorlatilag "megfőnek", végül elpusztulnak a gyomok. A folyamat végén egy gyommentes és egyben vegyszermentes terület áll majd a rendelkezésünkre, amelyet tetszésünk szerint megművelhetünk, beültethetünk.

kisallatbarat gyomirtok 03

Kézi gyomtalanítás

A gyomnövények felszámolásának egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja, ha kézzel – lehetőleg tövestől – kihúzgáljuk azokat a talajból. Bár ez a munka meglehetősen fáradságos lehet, megéri az erőfeszítéseinket, hiszen ez az egyik legjobb módja annak, hogy a gyomoktól megszabaduljunk. A gyomirtó vegyszereknél és a bio szereknél is hatásosabb megoldást jelent.

A munkát nagyban megkönnyíthetik a boltokban beszerezhető praktikus kézi gyomirtó szerszámok, amely felgyorsítják és leegyszerűsítik a folyamatot. Ha tehát a kertben itt-ott, szórványosan megjelennek a gyomok, nem kell azonnal a gyomirtó szeres flakon után nyúlnunk, kézzel is elbánhatunk a gazokkal.

Ha elköteleztük magunkat amellett, hogy vegyszerek nélkül oldjuk meg a gyomtalanítást, a kézi gyomirtás bár nem a legegyszerűbb, de a legegészségesebb megoldás a kertre, valamint saját magunkra, családunkra, kisállatainkra és nem utolsósorban a környezetre nézve is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR