Kókuszpálma a világ leghasznosabb növénye

Kókuszpálma a világ leghasznosabb növénye

Minden egyes porcikája használható valamire a kókuszdiót termő pálmának. Szobanövényként is tartható, de csak kitartó kertészek próbálkozzanak!

A Cocos nucifera, azaz a kókusz az egyik leghasznosabb növény a Földön. A trópusokon a növény minden részét felhasználják, indonéz mondás szerint annyi módon hasznosítható, ahány napja van egy évnek: eszik-isszák, főznek olajával, gyógyítanak tejével, ruhát készítenek és sátrat építenek leveleiből, családi ékszerek készülnek belőle. A letermett kókuszpálmából - amit a helyiek sündisznófának kereszteltek - bútorok készülnek. Tom Hanks is a kókusznak köszönheti "Számkivetett" életét.

Tom Hanks

Ráncos a törzse

A kókuszpálma hazájában akár a 30 m-es magasságot is eléri. Törzsét a talajban sekély, de annál sűrűbben elágazódó gyökérzet tartja. Levelei a törzs csúcsán indulnak és a fa növekedésével az alsó levelek folyamatosan elhalnak. A csúcsrügyből viszont újabb és újabb levelek fejlődnek, évente egy tucat, egyenként durván ötméteres pálmalevéllel gazdagítva a fát. A lehullott levelek helyén levélripacsok maradnak vissza: ezek a fa ráncai. Minél több van belőlük, annál öregebb a pálmafa. Egy kókuszpálma három emberi generációt is túlélhet, terméséből jut akár az ültetvényes dédunokájának is.

Tucatszor virágzik

Egy érett kókuszdió súlya elérheti az 1-2,5 kg-ot, tehát a pálmafa alatt óvatosan időzzünk. A többi trópusi növényhez hasonlóan a kókusz is folyamatosan érik, egyszerre találunk rajta virágot, még zöld, éretlen termést és érett kókuszt is.

Termés és virág egyszerre

Egyedisége is van: 13 alkalommal is virágzik egy évben. A magot vastag, rostos réteg veszi körül, belső felületére zsiradékban gazdag táplálószövet (kopra) rakódik. Kívülről háncsszerű réteg burkolja, ezt földkeverékek lazítására is alkalmazzák, préselt változatát pedig virágföld helyettesítőjéül árusítják.

Kókusz a szobában

Szobanövényként általában az éppen kikelt kókuszdiót szokták árusítani. Csak abban az esetben leszünk sikeres kókusztermesztők, ha biztosítani tudjuk kókuszpálmánk számára az állandóan magas páratartalmat (70-80%) és a magas hőmérsékletet. Termésre sajnos így sem számíthatunk, lakásunkat legfeljebb kecses leveleivel díszíti. A világos, de a tűző déli naptól védett helyet szereti. Talaját ne hagyjuk kiszáradni, rendszeresen locsoljuk lágy öntözővízzel, leveleit pedig nedvesítsük vízpermettel. Ültetéskor humuszban gazdag talajt használjunk és figyeljünk arra, hogy a dió felső része álljon ki a földből. Természetes élőhelyén élete első három évében a dióból táplálkozik a magonc.

Kihajtott

A dió később elrothad, szerepét átveszik a gyökerek. Ha mégsem sikerül háromgenerációs pálmát nevelnünk, ne keseredjünk el: a kókuszpálma a legnehezebben tartható szobanövények közé tartozik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR