Kurkuma cserépben? Neveld fel szobanövényként!

Kurkuma cserépben? Neveld fel szobanövényként!

A gyömbércsalád egyik legszelídebb tagja, amely könnyedén termeszthető a lakásban, sőt meglepően hálás virágzó dísznövény válik belőle. Nézd meg, mi a teendőd vele.

Ma már szerencsére elég sokat tudunk róluk, ezért ne essünk pánikba, ha valamelyik kedves ismerősünktől egy gyöktörzset vagy cserepes kurkuma növényt kapunk ajándékba (vagy vaterázunk magunknak). Vegyük azonban figyelembe, hogy mint a gyömbércsalád tagja, szerzeményünk melegkedvelő, ezért 12 °C alatt ne próbálkozzunk nevelésével. Térigénye is elég nagy lehet, a virágzati szára akár 60 cm magasra is megnőhet.

Kurkuma
A friss, a szárított és az őrölt kurkuma

A neveléshez B típusú virágföld megfelelő, de a jó levegőzés, a vízáteresztés és az enyhén savanyú közeg biztosítására keverjünk a földbe 1/3-1/3 rész tőzeget, illetve fertőtlenített homokot vagy perlitet. A gyöktörzset 4 cm mélyre helyezzük a cserépbe, ügyelve, hogy a gyökerek lefelé nézzenek. Mivel várhatóan sok sarj fejlődik, a cserép mérete a gyöktörzs vastagságánál legalább 10 cm-rel nagyobb legyen. Öntözzük be alaposan a földet, és a későbbiekben is tartsuk nedvesen, de kerüljük a túlöntözést, mindig csak a talajfelszín kiszáradásakor adjunk ismét vizet. Lehetőleg lágy vízzel öntözzünk.

A megfelelő lombnövekedéshez legalább 20 °C-ra van szükség. Így a cserepes növényt nyáron tarthatjuk a szabadban, illetve a gyöktörzset szabadba is ültethetjük. A tavaszi kiültetésre csak április végén kerülhet sor, amikor a talajhőmérséklet tartósan 12 °C fölé emelkedik. Szabadföldi nevelésnél is szükségesek az ismertetett feltételek: az enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talaj és az egyenletes vízellátás.

A tenyészidőszak során a virágzás elősegítésére hetente tápoldatozzuk a növényt olyan lombtrágyával, amelyben a foszfor és a kálium van túlsúlyban. Virágzás csak a második évtől várható, de évente többször is virágozhat. Elvirágzás után vágjuk le a virágzati szárakat. A nyár folyamán tőosztással vagy a gyöktörzsdarabok leválasztásával szaporítható.

Kurkuma

A hűvös idő közeledtével a levelek leszáradnak, és a növény nyugalmi állapotba kerül. Mivel a gyöktörzs nem fagytűrő, ősszel szedjük fel, és fagymentes helyen teleltessük, a cserepes növényt pedig vigyük meleg helyre.

És a lényegi kérdés: hol lehet a rizómát vagy a növényt beszerezni? Potenciális lelőhelyek:

  • VATERA
  • OÁZIS (itt a növény kapható általában áprilistól)
  • IKEA (időszakosan virágzó(!) példányokat lehet vásárolni)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR