Vadkakaó a lakásban, pingponglabda méretű magokkal

Vadkakaó a lakásban, pingponglabda méretű magokkal

A parti pocsolyafa néven is ismert vadkakaó olyan jól érzi magát nálunk, hogy gyorsan kinövi a panellakást.

Közép-, és Dél-Amerika trópusi folyópartjain él a vastag törzsű, méretes vadkakaó, törzsi nevén parti pocsolyafa. Bizarr külsejét és népszerűségét fonottkalács-szerű szárának és a tetején fejlődő 6-8 levélkéjű lombozatának köszönheti.

Vadkakaó

A vadkakaó (Pachira aquatica) jellegzetessége, hogy 2-3 méteres fiatalkori hajtásai elágazás nélküliek. Egy roppant kreatív kertész három szár összefonásából alkotott egy tövet, tulajdonképpen ettől vált különlegessé a növény.

Nem helyettesíti a Nesquick nyuszit

A mérsékelt égövben - tehát hazánkban is - csak méretes levéldísznövényként díszít, pedig hazájában illatos virágot és a kakaóhoz hasonló barna, szőrös termést is hoz, benne pingponglabda méretű magokkal.

Virág, termés

A monda szerint szerencse- és pénzhozó

A kelet-ázsiai mondakörben szerencsehozó vagy pénzhozó fának is hívják. A névhez egy sztori is tartozik, miszerint egyszer, hajdanán, egy öreg farmer a birtoka szomszédságában rábukkant egy számára ismeretlen növénykére. Ez önmagában még nem lenne elég ok a névre, de a farmer perspektívát látott benne és úgy gondolta, hogy ebből fog meggazdagodni. Hazavitte, dédelgette, kísérletezgetett, és rájött, hogy roppant ellenálló növényről van szó. Elkezdte szaporítani és árusítani a helyi piacon. Mivel egytől egyig gyorsan eladta a nevelt növényeket, pénzhozónak keresztelte el.

A panelt hamar kinövi

Gyors növekedését a mi klímánkon is megőrzi, ezért lehetőleg ne egy másfél szobás panelben kezdjünk kakaófát nevelni. Ha mégis leküzdhetetlen vágyat érzünk rá, akkor direkt a magyarországi lakásviszonyokhoz kialakított bonsai változatot vegyük, különben egy-két év múlva elgondolkodhatunk azon, hogy melyik rokont vagy barátot örvendeztessük meg a szép nagyra nőtt kakaófánkkal. Különösen modern berendezésű lakásban dekoratív, családi összejöveteleken lehet vele büszkélkedni.

A meleget és a párát szereti

A nevelése könnyű, legalábbis egy kókuszpálmához képest mindenképp. A lakás napos részén keressünk számára helyet, vigyázva, hogy a déli tűző napsütés ne érje. Ezen kívül már csak az állandó, egyenletes melegről és a magas páratartalomról kell gondoskodnunk.

Ez utóbbit rendszeres locsolással és spricceléssel megoldhatjuk, de mivel a túlöntözés legalább annyira káros, mint a nemöntözés, ezért lehetőleg módjával tegyük. Ha lehet, a radiátortól is helyezzük távol, mert a száraz levegő könnyen végez vele.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR