Komló a kertben: mit ültethetünk mellé?

Komló a kertben: mit ültethetünk mellé?

Milyen társaságot kedvel a komló? Vagy még inkább: mely növények képesek elviselni a komló közelségét?

A kertészek generációk óta kiemelt figyelmet fordítanak annak, milyen növényeket lehet vagy éppen nem lehet egymás közelébe ültetni a kertben. A különböző növénytársítások kialakítása számos előnnyel jár. Ezek között szerepel a nitrogén biztosítása, a kártevők elűzése, sőt bizonyos növények akár futtatóként vagy támaszként is szolgálhatnak a másik számára.

A komló esetében a növénytársítás célja a nagyobb terméshozam elérése, illetve a bosszantó kártevők elrettentése. Ezen a ponton meg kell jegyeznünk, hogy a komló igen erőteljes növekedésű lágy szárú kúszónövény, így nagy az esélye, hogy elnyomja a nála gyengébb, szomszédos kertbérlőket. Nem véletlen tehát, hogy alapos megfontolást igényel a komló számára megfelelő növénytársak kiválasztása.

komlo tarsnovenyei 02

Mit ne telepítsünk a komló mellé?

Már amikor nekilátunk a komló elültetésének, gondolkozzunk el azon, milyen növények ültethetők a közvetlen közelébe, illetve melyek azok, amelyekkel jobb, ha nem is próbálkozunk. A gyors ütemben felfelé kapaszkodó komló nagy valószínűséggel rövid idő alatt elnyomna egy sor, kevésbé energikusan fejlődő növényt. A társnövényeket legalább 30 cm ültetőtávolságra telepítsük a komló mellé, a komló indáit pedig rendszeresen metsszük vissza, nehogy terjeszkedésük során megfojtsák a szomszédos növényeket.

A komlót összeültethetjük bármilyen olyan növénnyel, amelyik kedveli a napot, a sok vizet, és nem bánja, ha a komló fölkapaszkodik rá. Nem árt tudnunk azonban, hogy léteznek ún. allelopátiás tulajdonságokkal bíró növények, amelyeket jó messzire tanácsos a komlótól ültetünk. Ezek a növények ugyanis olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek gátolják a közelükben élő többi növényt az egészséges fejlődésben, illetve akár el is pusztíthatják azokat. Az allelopátiáról korábban itt írtunk részletesebben.

komlo tarsnovenyei 03

Milyen társ illik a komló mellé?

A komló ideális társnövényei közé tartozik a például a kukorica, amelynek hasonlóak a termesztési igényei, és kifejlődve elég erős ahhoz, hogy elbírja a ráakaszkodott komló súlyát.

A komló föld feletti részei télre egészen a gyöktörzsig visszaszáradnak, így az örökzöld iszalag (Clematis armandii)  remek társnövényt alkot mellette. Osztozhatnak ugyanazon a lécrácson vagy pergolán, és miután a komló visszahúzódott, az örökzöld iszalag végre a középpontba kerülhet.

komlo tarsnovenyei 04
peganum

Két különböző komlófajta párosításával igen dekoratív összhatást érhetünk el. Az 'Aureus'  például aranyszínű lombjával díszít, amely különösen szépen mutat a hagyományos, zöld levelű fajtákkal összeültetve.

A komló közelébe ültetett gyógy- és fűszernövények, mint például a bársonyvirág odavonzzák a hasznos rovarokat, köztük a méheket, viszont távol tartják az olyan rovarkártevőket, mint a kukoricabogár.

  • A komló közelébe ültetett metélőhagyma segít távol tartani a levéltetveket a komló fiatal hajtásaitól és tobozkáitól.
  • A koriander segít távol tartani a komló indáit gyakran károsító takácsatkákat és levéltetveket.
  • Az ánizs szintén kiváló társnövény a komló mellé. Átható illata riasztóan hat számos kártevőre, nem beszélve arról, hogy szívesen keresik fel a különböző ragadozó darazsak, hogy jót lakmározzanak a növény nedvét szívogató levéltetvekből.
  • A cickafarktól megnő a szomszédos növények életereje. Vonzza a katicabogarakat és a hasznos darazsakat. A cickafark földre hullott levelei kiváló komposztot alkotnak a komló töve körül, de komposztlevet is készíthetünk belőle.

A fenti növények mindegyike elég erős és ellenálló tehát ahhoz, hogy alkalmas legyen növényi alapkultúrának a komló mellé. Különböző előnyös tulajdonságaik révén nagyban hozzájárulnak a komló egészséges növekedéséhez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?