Körkérdés: ilyen lesz a diószüret Olvasóinknál (botrányos)

Körkérdés: ilyen lesz a diószüret Olvasóinknál (botrányos)

Feketeleves.

A Facebook-oldalunkon, azaz a Kertészkedők klubjában tettük fel a sokakat foglalkoztató kérdést: milyen lesz az idei diószüret az országban? Rengeteg választ kaptunk, Olvasóink pontos helymeghatározással is szolgáltak.

Sajnos nem jó hírek érkeztek. A többség ugyanis azt írja, hogy jóformán alig lesz idén dió a fán, vagy ha igen, az is zömmel fekete. Tájegységtől függetlenül, az egész országban rossz termést várnak, többek között Ceglédről, Zala megyéből, Nógrádból, Pest megyéből, Győrből, Békéscsabáról érkeztek jelentések.

A legtöbben azt írták, hogy permetezni a kertben lehetetlen, mert hatalmas diófákról van szó, óriási koronákkal. Ugyanakkor sokan azt is hozzáteszik, hogy a kiskertben egyébként sem szeretnének mérgeket használni. Volt, aki mégis megpróbálta, de csak egy-két Olvasó jelezte, hogy ez sikeresnek bizonyult, a többiek a permetezés ellenére küzdenek a feketedő terméssel.

korkerdes dioszuret 02
Gyakori a segítségkérés a Kertészkedők Klubjában

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a legtöbb helyen 2-3 éve jelentkezett a probléma, korábban egészséges diókat tudtak szüretelni (a károsító hazánkban először 2012-ben jelent meg, néhány év alatt szaporodott el). A legtöbben nyáron még reménykedtek, mert a termés jónak és egészségesnek tűnt. Sajnos azután jött a feketeleveles – szó szerint – hiszen a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele nyár végére már nyilvánvalóvá vált. A burok feketedni, barnulni kezdett, benne lárvák másznak, nehezen távolítható el. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, a dió mérete csökken, a dióbél ráncosodik. Az elszíneződés és a dióburok felpuhulása az egész felületre kiterjedhet vagy akár a dió csonthéján is nyomot hagyhat, sötét foltok formájában.

Akad, aki nagyon elkeseredett, mások viszont azt mondják, hogy ne adjuk fel, a termés egy része még menthető. Ha van türelmünk, pucoljuk meg ezeket a diókat is, mert a magbél egy része egészséges, használható.

A gondokat súlyosbítja, hogy nem kevesen arról is beszámoltak, hogy lefagytak a diók, jelezték ezt például Lovasberényből, Nógrádból, Nyírségből, Esztergom környékéről. Összesen talán három Olvasó mondta, hogy egészséges termést vár idén is, ők Borsodból, Felsőtárkányból és Nógrádból írtak nekünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR