Ezt műveli a nyugati dióburok-fúrólégy – nézd meg videón!

Ezt műveli a nyugati dióburok-fúrólégy – nézd meg videón!

Szívesen elküldenénk más éghajlatra.

A nyugati dióburok-fúrólégy 2011-12-től a hazai diótermesztők életét is megkeseríti. A nyár közepétől szeptember közepéig rajzik, ez idő alatt folyamatosan tojást rak. Az első lárvák rendszerint augusztus elején kelnek ki s a dió zöld burkában kezdenek rágni. Kártételük nyomán csökkenthet a dió mérete és a dióbél is ráncosodhat, valamint a diók egy része idő előtt lehull a fáról. Végeredményben romlik a héjas dió minősége.

Nézzük meg videón is, milyen károkozásra képes a dióburok-fúrólégy!

1. Az a nyüves dió!

A nyugati dióburok-fúrólégy nyüvei alaposan elbántak a terméssel:


2. Az összes dió kárba ment

Nem maradt ép termés a diófán:


3. A nyugati dióburok-fúrólégy csapdázása

A dióburok-fúrólégy rajzása hosszan, júliustól szeptemberig tart. A nőstények a dió zöld burkába petéznek, majd a kikelő lárvák a burok és a csonthéj közötti részt rágják. Idővel a dió rothadásnak indul vagy ráncos lesz, a burok pedig teljesen elfeketedik. A kihelyezett sárga lap – Csalomon csapda – segít felmérni, hogy a mi kertünkben megjelent-e már a kártevő, és ha igen, mennyire súlyos a helyzet:


4. Nem egyszerű a védekezés

Sokáig tart a védekezési időszak, ugyanis a dióburok-fúrólégy rendkívül szorgalmas, még szeptember közepén is rak tojást. A permetszerek közül a Decis, Karate, Mospilan jöhetnek szóba, de a védekezés szempontjából a legfontosabb, hogy a korán lehullott, fertőzött diókat összegyűjtsük és megsemmisítsük.


5. Még a hírekbe is bekerült

A kártevő pár év alatt nálunk is nagyon elszaporodott, így lényeges, hogy ismerjük a megfelelő technológiát és vegyszereket, amelyekkel felvehetjük ellene a harcot.


Korábbi írásaink a nyugati dióburok-fúrólégyről:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR