Miként védekezhetünk a nyugati dióburok-fúrólégy ellen?

Miként védekezhetünk a nyugati dióburok-fúrólégy ellen?

A szórványfák miatt összefogás szükséges!

Magyarországon 2012 nyarán nyert igazolást a tény, hogy az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelen van a hazai diófákon (akkor Kőszeg környékéről jelentették).

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa)  az USA és Mexikó területéről származik, a ’80-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye elsősorban a dió (Juglans spp), melynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50%-os kártételt okozhat a dióültetvényeinkben. Előfordulása ma már Európa nyugati-déli területeiről igazolt, gyorsan hódít meg újabb országokat. A nyugati dióburok-fúrólégy hazánkban zárlati kártevő (7/2001. /1./17./ FVM rendelet).

Tönkreteszi a diót

Az Európában nem honos, zárlati károsító egy nemzedékes faj. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg. Az imágók hosszú életűek, átlagban 25-30, de akár 40 napig is élhetnek. A nőstények a megtermékenyítést követően tojásaikat a dió zöld burkába süllyesztik. Egy amerikai tanulmány szerint a rajzás kezdetekor, amikor a dió burka még keményebb, a nőstények előnyben részesítik azokat a terméseket, amikben már más faj is károsít, mint például az almamoly. A tojásrakás időszaka száraz, meleg időjárás esetén két hónap is lehet (július közepe-szeptember közepe). Egy nőstény pár száz petét rak. A tojásokból 5-7 nap alatt kelnek ki a kis nyüvek. Egy dióburokban egyidejűleg több nyű is növekedhet. Kirágják magukat a dió burkából, leesnek a földre, sekélyen beássák magukat a talajba és bebábozódnak. A talajban ez a báb alak telel át.

nyugati dioburok furolegy 02
Balról jobbra: R. cerasi imágó / agripest.net, R. cingulata imágó / Dér Zsófia, R. completa imágó / P. Legros

Feketedő termésburok

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele a még zöld színű termésburkon jól látható. A termés felületén kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetők meg. A termésburok a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, megfeketedik, nehezen távolítható el. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik. A dió mérete csökken, a dióbél ráncosodik. Az elszíneződés és a dióburok felpuhulása az egész felületre kiterjedhet vagy akár a dió csonthéján is nyomot hagyhat, sötét foltok formájában.

A nyugati dióburok-fúrólégy őshazájában több diófajon is képes kifejlődni, Európában azonban csak a közönséges dióra és a fekete dióra jelent veszélyt. Irodalmi adatok szerint őszi- és kajszibarackon is előfordul, ha van a közelben van dió, de erre Magyarországon, illetve Európában még nem találtak igazolást.

nyugati dioburok furolegy 03
Bal oldali kép: R. completa kártétele dió termésen / P. Falatico
Jobb oldali kép: R. completa lárva és kártétele, amit meg kell előznünk / EPPO Gallery

Védekezés csak együtt

A szakemberek sárga, sárgászöld ragacsos csapda használatát javasolják a kártevő egyedeinek előrejelzésére, nyomon követésére. A rovar gyors terjedését, szaporodását elősegíti, hogy diófák szórványosan közterületeken, házi kertekben is vannak. Az eddigi európai példák szerint, a faj tömegszaporodása egyelőre nem annyira az ültetvényekhez, hanem inkább a szórványokhoz, a közterületekhez köthető (2009-ben, Bécs kertvárosi részében például tömegszaporodása alakult ki).
Terjedésének megakadályozása ezért csak együtt lehetséges. Nagyon fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható például a talaj takarásával (fólia, agroszövet, mulcs), továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok megsemmisítésével.

A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek. Ezért a NÉBIH NTAI által kiadott szükséghelyzeti eseti engedélye lehetővé teszi a kémiai védekezést az alábbi hatóanyag tartalmú készítményekkel: zeta-cipermetrin – Karate Zeon 5 CS, tiakloprid – Calypso 480 SC, acetamiprid – Mospilan 20 SG. Alkalmazásuk jelentősen gyérítheti a kártevők egyedszámát, ha nem is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt. Problémát jelent, hogy a diófák méretéhez igazodva speciális permetezőgép szükséges a kezelések elvégzéséhez.

Fontos tudatosítani a közös fellépés, összefogás fontosságát: „A termelő, illetve a földhasználó köteles a zárlati és a vizsgálatköteles nem zárlati károsítókat elpusztítani, azok behurcolását, meghonosodását, terjedését megakadályozni”.

Forrás: NÉBIH

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR