Körtefámon a hajtásvégek megfeketednek. Mit tegyek?

Körtefámon a hajtásvégek megfeketednek. Mit tegyek?

Vannak kertészek, akik évről évre szembesülnek a problémával.

Előfordul, hogy azt tapasztaljuk, hogy a körtefánkon a szépen kizöldülő ágak hajtásai, de főleg azok végei megfeketednek, majd leszáradnak. Hallomásból úgy tudjuk, hogy "valami szívóka" fertőzte meg a hajtásokat. És bár kétségbeesésünkben több fajta szerrel is próbálkozunk, megesik, hogy azok sem használnak. Ilyenkor törjük a fejünket, hogy vajon mit csinálhattunk rosszul? Lehet, hogy rossz időben és rossz szert alkalmaztunk? A lényeg természetesen, hogy szeretnénk minél előbb sikeresen leküzdeni a bajt, amely sok esetben az igen népszerű Alexander fajtát sem kíméli.

kortefa hajtashervaszto darazs 02
S. Rae

Körte hajtáshervasztó darázs szokta a fiatal, zsenge hajtásokba a tojásait beleszúrva elhelyezni. A még zöld színű hajtásokon spirális formában láthatók a fekete színű szúrásnyomok. A fertőzött hajtások néhány nap alatt megfeketednek, elhalnak, általában visszahajló formát vesznek fel.

Védekezni akkor lehet, amikor a 7-10 mm-es, fekete színű darazsak rajzanak, általában májusban. A hajtáshervasztó darázs egy-egy nőstény egyede sok hajtásba is rak tojásokat, tehát több hajtást is károsít. Permetezésre az acetamiprid hatóanyagú Mospilant javaslom. Házikertben megvalósítható védekezés a lankadó hajtások levágása és megsemmisítése, ezzel megelőzhető a kártevő áttelelése, felszaporodása.

A Mospilan felszívódó hatású rovarölő szer, 8-10 naponta ismételjük meg vele a kezelést. Ha elérhető magasságú a fa koronája, a károsodott hajtásokat érdemes levágni időben, ezzel a felszaporodását megakadályozzuk.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR