Krumplit krumplival? Miért ültet minden magyar a kertben burgonyát, ha a boltban olcsóbb?

Krumplit krumplival? Miért ültet minden magyar a kertben burgonyát, ha a boltban olcsóbb?

Valld be, ha körbesétálsz egy magyar kiskertben, nagy eséllyel találsz legalább egy kisebb-nagyobb burgonyaföldet. Pedig ha utánaszámolunk, a bolti krumpli ára sokszor alacsonyabb, mint amennyiért a saját termesztésű előállítható. Akkor mégis miért ragaszkodunk hozzá ennyire? Ősi beidegződés? Büszkeség? Vagy csak titokban szeretünk bokáig sárban kúszni a gumók után?

Az íz, amit a boltban nem kapsz meg

A frissen szedett krumpli íze össze sem hasonlítható a hónapokig raktározott, szürke héjú bolti változattal. A zsenge újburgonya például olyan kulináris élmény, amiért a legnagyobb séfek is versengenének: vajban megpörgetve, petrezselyemmel megszórva egyszerű, de fejedelmi étel. Ez az ízélmény az, ami miatt sok kertész inkább hajlandó hajlongani a sorok között, mintsem a szupermarketbe rohangálni.

Tápanyagban sem mindegy

A házi termesztésű burgonya vitamin- és ásványianyag-tartalma is gazdagabb lehet, főleg, ha a talajunkat komposzttal, szerves trágyával javítjuk. A frissen szedett gumóban több a C-vitamin, ami a tárolás során fokozatosan csökken. Így a „saját krumpli” nemcsak finomabb, de egészségesebb is lehet.

Az élmény, ami pénzben nem mérhető

A krumplitermesztés közösségi élmény is lehet: együtt ülteti a család, közösen kapálják, és együtt szedik fel. A gyerekeknek kaland, amikor kihúznak egy tő krumplit, és alóla előbukkan egy marék gumó – mintha kincset találtak volna. És valljuk be, van valami katartikus abban, amikor végre megszületik a „krumpliszüret”.

Fajták kavalkádja

A boltban legtöbbször csak egy-két standard fajtával találkozunk, míg otthon akár különleges, ritkább burgonyákat is kipróbálhatunk. Léteznek piros héjúak, lila húsúak, salátának való aprószeműek, vagy épp sütni-főzni egyaránt alkalmas univerzális fajták. A kertészkedés így kulináris kalandozássá is válik.

És a tanulság

Tehát igen: lehet, hogy a boltban olcsóbb a krumpli. De amit a saját kertünkben megtermelünk, az több, mint egyszerű gumó. Íz, egészség, élmény és változatosság – ezek együtt adják azt a pluszt, amit a szupermarket sosem fog. A kérdés tehát nem az, hogy megéri-e krumplit ültetni, hanem inkább az, hogy lehet-e egyáltalán kertet elképzelni nélküle?

Korábban írtunk róla:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR