Szépen, kényelmesen terem szatyorban a burgonya

Szépen, kényelmesen terem szatyorban a burgonya

Egyszerű, praktikus megoldás.

Érdekes módszerrel termeszt burgonyát Bagány László. A módszer lényege, hogy nincs szükség kapálásra, ásásra, a növényvédelem egyszerűen, vegyszermentesen történik.

burgonya szatyorban 02

"Ha simán a földbe teszem a növényeket, akkor azt előbb-utóbb ellepi a gaz. Állandóan benne kell lenni a kertben, erre nekem nincs időm és kapálni sem szeretek. Emellett a lóbogarak mindent megrágnak, élvezhetetlen a termés, mérgezni pedig nem szeretném a földet. Ezért gondoltam, hogy valamilyen megoldást kell találni, kiemelni a növényt a talajból. Több megoldással próbálkoztam: magaságyás, kőműves vödör, nem szabványos zöldséges rekeszt béleltem ki fóliával (ingyen kaptam) és a bevásárlószatyor. A feleségemnek nem tetszett és mondogatta, hogy ezeket a ronda szatyrokat bezzeg nem merem megosztani a Facebookon. Feltettem és nagyon meglepődtem amikor szinte másodpercenként kaptam a like-okat.

burgonya szatyorban 03

A föld kerti föld, homok és a városi környezetgazdálkodási kht.-tól vásárolt komposzt keveréke kevés komplex műtrágyával. Lényeges, hogy laza, porhanyós legyen. Legutóbb a Tescóban volt palántaföld-végkiárusítás 137 Ft/20 literes zsák és még szatyor sem kell, hisz adott a zsák. Több fajtával próbálkoztam: Kleopárta, Desiréé, Agria, Red Scarlet.

burgonya szatyorban 04

Kapálni nem kellett, kétszer töltöttem rá még földet. A néhány szál gazt, ami volt benne, kihúztam. Öntözni viszont sokkal gyakrabban kell kevés vízzel, a nyári hőségben akár naponta is.

burgonya szatyorban 05

Szépen gyorsan fejlődtek, a képen is látszik. Egyedül a Kleopátra levelei sárgultak le hamar, lehet, hogy valami betegség kapta el az esős időben, így ez a fajta nem is adott nagy termést. A többi átlag 2 kg volt ládánként, szatyronként. A 30 cm-es "magaságyásban" 4 m2-en 48 kg termett.

burgonya szatyorban 06

De nem is a mennyiség volt a fő cél. Nappal irodában dolgozom számítógép előtt, ezért esténként jó volt a kertben, a friss levegőn elbabrálni a növényekkel.

burgonya szatyorban 07

Nem kellett kapálni, csak sétálgattam közöttük és összeszedegettem néhány krumplibogarat. Nem kellett permetezni sem. Elégedett vagyok, jövőre folytatom PP zsákban, vödörben, más fajtákkal is.

burgonya szatyorban 08

Így nevelem a többi zöldséget is. A legutóbbi padlizsános fényképem is több mint 1400 like-ot kapott."

burgonya szatyorban 09

burgonya szatyorban 10

burgonya szatyorban 11

burgonya szatyorban 12

burgonya szatyorban 13

burgonya szatyorban 14

burgonya szatyorban 15

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR