Kullancs a kertben: mit tehetünk ellenük?

Kullancs a kertben: mit tehetünk ellenük?

Fűnyírás és zárt ruházat.

A kertészeti szezonnal a kullancsok szezonja is megindul. Ha melegszik az idő, süt a nap, akkor biztos, hogy a kis vérszívók sem váratnak sokáig magukra. Keresik a táplálékokat, a magas fűben, sűrű bozótban előszeretettel rejtőznek el. A hűvös, csapadékos idő és a kemény téli fagyok hiánya csak tovább növeli a kullancsok egyedszámát.

kullancs kertben mit tehetunk 02

Ezek az apró állatok különféle betegségeket hordozhatnak, amelyek az emberre és a házikedvencekre egyaránt veszélyesek lehetnek. A kullancsok legfőbb terjesztői a kertben a vad- és háziállatok, valamint a madarak. Egy szarvas, egy róka vagy egy sün testén egészen messzire képesek eljutni. Minél közelebb található a kertünk az erdőhöz, mezőhöz, annál valószínűbb, hogy az apró, hívatlan vendégek megjelennek nálunk is.

kullancs kertben mit tehetunk 03

Még akkor sem lehetünk biztonságban, ha kilométerekre vagyunk a legközelebbi erdőtől. Az aljnövényzettel nem rendelkező, folyamatosan nyírt gyepű kertben viszonylag kis esélye van a kullancsok felbukkanásának, de kullancsmentesnek nem mondhatjuk őket.

kullancs kertben mit tehetunk 04

Noha a városi legenda kitartóan tartja magát, a kullancsok nem másznak fára, nem onnan ugranak a nyakunkba. A sűrű aljnövényzetet, magasra hagyott füvet szeretik, ahonnan észrevétlenül ránk kerülhetnek. Egy kifejlett példány kb. 1,5 méter magasra juthat fel.

Leghatékonyabban úgy tudunk ellenük védekezni, hogy mindig zárt öltözetben dolgozunk a kertben, hosszú nadrágot, kesztyűt, hosszú ujjú inget viselünk. A munkák után alaposan nézzük át magunkat!

Ugyanez vonatkozik a sétálás utánra is: ne adjunk esélyt a kullancsok behurcolásának. Magunkat és kedvencünket is nézzük alaposan át! Erdős, sűrű területen használjunk kullancsriasztó szereket.

kullancs kertben mit tehetunk 05

Fontos, hogy a kertet rendezetten tartsuk, takarítsuk el a lomokat, amelyek alatt meglapulhatnak, áttelelhetnek a kullancsok. Ugyancsak segítséget jelent nekik a kertben hagyott avar, ezt érdemes összegereblyézni, bezsákolni és elszállíttatni. Sajnos a komposztálás nem szabadít meg minket a kullancsoktól.

Nyírjuk sűrűn a füvet, tartsuk röviden. Így kevésbé lesz nedves és magas: a napos, szellőző gyepet a kullancs nem kedveli.

kullancs kertben mit tehetunk 06

Ha kertünk erdő vagy mező szélén van, érdemes az onnan bekerülő kullancsok ellen külön védekeznünk. Ha a kerítésünk mentén fél méternyi fakérget, kavicsot vagy murvát szórunk, akkor azzal megszakítjuk a növényzetet. A kullancsok nehezebben jutnak át a napsütésben felmelegedő, száraz felületen, mint a füvön. Célszerű, ha a kerítésünk olyan, hogy a kullancsokat terjesztő sünök, kis rágcsálók nem jutnak át rajta.

Végső esetben vegyszeres segítséget is kérhetünk a megfelelő szakemberektől. A kullancs nem védett állat, sőt az Országos Epidemiológiai Központ szerint egészségügyi kártevő, ugyanis a kullancs biológiai vektor. Viszont jelenleg nincs engedélyezve olyan irtószer, amit kullancs ellen mint célszervezet ellen fel lehet használni. Vagyis, kullancsirtást célirányosan nem lehet végezni, csak mellékhatásként, a járulékos veszteségként, más kártevőt (pl. molyt) célozva. Érdemes olyan zöldterületi permetezéses kezelést végezni, ami drámai járulékos veszteséget okoz a kullancsok populációjában.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?