Kutatók úgy vélik, hamarosan megjelenik az orchideákon pusztító ugrócsiga

Kutatók úgy vélik, hamarosan megjelenik az orchideákon pusztító ugrócsiga

Behurcolás dísznövényekkel.

Az Ovachlamys fulgens  olyan csigafaj, amely nem csupán komótos csúszás-mászásra képes, de ugrani is tud. Zavarás hatására viszonylag gyorsan képes a helyét ugrásszerű mozdulattal megváltoztatni. A kisméretű, 4 kanyarulatos, 5-7 mm széles, 4,5 mm magas héjjal rendelkező csiga farki végén található szarvszerű nyúlványa működik egyfajta katapultként.

Az USA-ban máris rengeteg gondot okoz, agresszíven terjed, a legkülönfélébb körülményhez jól alkalmazkodik. Elsősorban a meleg, párás környezetet kedveli, nem válogat a növényi táplálékban, de főleg orchideákon pusztít. Sajnos rendkívül jól terjed szállítással, a nagy növénymozgás hatására messzire is eljut a kereskedelmi forgalomba került különböző dísznövényekkel.

A kutatók úgy vélik, hogy hamarosan hazánkban is megjelenik és számolhatunk a kártételével. Meglehetősen igénytelen, ha felüti a fejét valahol, akkor ott rövid idő alatt stabil állományt tud létrehozni. 2003-ban jelentették először az USA-ban, de azóta már többek közt Brazíliában és Thaiföldön is felbukkant. A szakértők szerint a legális és illegális orchideaimport révén hazánkba is bekerülhet és jelentős károkat okozhat.

Forrás: MTA ATK Növényvédelmi Kutatóintézete

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR