Valami eszi az árnyliliomot! De mi?

Valami eszi az árnyliliomot! De mi?

Vajon mi lehet az, ami csúnya lyukakat rág az árnyliliom levelébe?

Sok kertész előszeretettel ültet a kert fényszegényebb részeibe árnyliliomot. A gond akkor kezdődik, amikor azt vesszük észre, hogy a növény leveleit apró lyukak tarkítják, mintha puskagolyók ütötték volna azokat. Van, aki ilyenkor a megérzéseire hagyatkozva Epsom-sót (keserűsót) vet be, mások ecetes, mosószeres vízzel permetezik le a leveleket. Szintén mások még erősebb növényvédő szerek után kutatnak a kertáruházak polcain. De vajon mi a lyukacsos levelek valódi ellenszere?

arnyliliomot eszi valami 03

Igen nagy valószínűséggel a problémát a házas és meztelencsigák okozzák. Ellenük az egyik leghatékonyabb módszer a csigacsapda felállítása. Szaküzletben beszerezhetünk hagyományos, illetve bio csalikat is, amelyeket sikeresen alkalmazhatunk a bosszantó puhatestűek ellen.

 arnyliliomot eszi valami 04

A bio csalétek jellemzője és nagy előnye, hogy kizárólag természetes összetevőket alkalmaz, nem toxikus, biztonságos a gyerekekre és kisállatainkra nézve, továbbá minden szempontból környezetbarát.

Sok esetben hatékony megoldást jelenthet a csigák távol tartására, ha az árnyliliom töve köré kávézaccot hintünk szét.

arnyliliomot eszi valami 05

Régóta bevált és széles körben alkalmazott módszer továbbá, ha egy befőttes üveget vagy konzervdobozt besüllyesztünk a földbe, hogy csak a pereme legyen a talaj szintje fölött, majd megtöltjük sörrel. Az ital magához vonzza a csigákat, amelyek a folyadékba esve megfulladnak. Ez részleges megoldást jelenthet, nagyobb kertekben azonban szükség lehet egyéb ellenszerek bevetésére is a népes csigapopuláció kordában tartására.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR