Láttál már olívakockába fagyasztott zöldfűszert?

Láttál már olívakockába fagyasztott zöldfűszert?

A zöldfűszerek ízét semmi nem tartja olyan frissen, mint az olívaolaj, amely a jégkockatartóban keményre fagy és hosszú ideig, akár télen is fogyasztható. A hobbikert.hu megmutatja.

Sokan használjuk a fagyasztót a kertben termett zöldségek, gyümölcsök és nem utolsósorban fűszernövények frissen tartására. Ezúttal a főzéshez használt egyik kedvenc alapanyagunkat, a kertből szedett szép csokor friss, zöld fűszernövényt fagyasztottuk le benne. Hogy a növények ne barnuljanak meg, illetve ne szenvedjenek fagykárt, és aromájukból se veszítsenek a jóval fagypont alatti hőmérsékleten, a fagyasztásukhoz jégkockatartóba töltött olívaolajat használtunk.

Az olívaolaj-kockákba dermedt fűszernövényeket az őszi és téli hónapokban könnyedén elő tudjuk venni, hogy különböző húsételek, sültek, levesek, olaszos tészták, burgonyás egytálételek alapjául szolgáljanak.

Ezeknek az ételeknek az elkészítését általában az olaj felhevítésével kezdjük, így nincs más dolgunk, mint alapnak elővenni a fagyasztóból egy kocka zöldfűszeres olívaolajat. Ezen megpirítjuk például a hagymát, a zöldfűszer íze pedig jól átjárja a készülő ételt.

Következzen hát lépésről-lépésre, hogyan tettük el a fűszernövényeket olívaolajban!

Szedjünk a kertből vagy vegyünk a piacon ép, egészséges levelű fűszernövényeket. Mi a célnak legjobban megfelelő, vastagabb levelű fűszernövényeket - rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet és izsópot - használtunk.

fuszernoveny olivaolajban 01a

A jégkockatartó mindegyik rekeszébe vágjunk-csipkedjünk a levelekből. A nagyobb levelű fűszernövények, mint például a zsálya leveleit felapríthatjuk. Az apróbb levelű növények (például kakukkfű) esetén erre nincs szükség.

fuszernoveny olivaolajban 02

fuszernoveny olivaolajban 03

fuszernoveny olivaolajban 04

fuszernoveny olivaolajban 05

fuszernoveny olivaolajban 06

A rekeszeket feltöltjük az olívaolajjal. Olívaolaj helyett használhatunk sótlan vajat is.

fuszernoveny olivaolajban 07

fuszernoveny olivaolajban 08

fuszernoveny olivaolajban 09

fuszernoveny olivaolajban 10

Fedjük le a megtöltött jégkockatartót polpackkal vagy húzzunk rá mirelitzacskót és tegyünk a fagyasztóba.

fuszernoveny olivaolajban 12

A megfagyott kockákat fordítsuk ki a tartóból és felhasználásig felcímkézett mirelitdobozban vagy -zacskóban tároljuk tovább a fagyasztóban.

fuszernoveny olivaolajban 13

fuszernoveny olivaolajban 14

fuszernoveny olivaolajban 15

fuszernoveny olivaolajban 16

fuszernoveny olivaolajban 17

fuszernoveny olivaolajban 18

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR