A zöldfűszerek ízét semmi nem tartja olyan frissen, mint az olívaolaj, amely a jégkockatartóban keményre fagy és hosszú ideig, akár télen is fogyasztható. A hobbikert.hu megmutatja.
Sokan használjuk a fagyasztót a kertben termett zöldségek, gyümölcsök és nem utolsósorban fűszernövények frissen tartására. Ezúttal a főzéshez használt egyik kedvenc alapanyagunkat, a kertből szedett szép csokor friss, zöld fűszernövényt fagyasztottuk le benne. Hogy a növények ne barnuljanak meg, illetve ne szenvedjenek fagykárt, és aromájukból se veszítsenek a jóval fagypont alatti hőmérsékleten, a fagyasztásukhoz jégkockatartóba töltött olívaolajat használtunk.
Az olívaolaj-kockákba dermedt fűszernövényeket az őszi és téli hónapokban könnyedén elő tudjuk venni, hogy különböző húsételek, sültek, levesek, olaszos tészták, burgonyás egytálételek alapjául szolgáljanak.
Ezeknek az ételeknek az elkészítését általában az olaj felhevítésével kezdjük, így nincs más dolgunk, mint alapnak elővenni a fagyasztóból egy kocka zöldfűszeres olívaolajat. Ezen megpirítjuk például a hagymát, a zöldfűszer íze pedig jól átjárja a készülő ételt.
Következzen hát lépésről-lépésre, hogyan tettük el a fűszernövényeket olívaolajban!
Szedjünk a kertből vagy vegyünk a piacon ép, egészséges levelű fűszernövényeket. Mi a célnak legjobban megfelelő, vastagabb levelű fűszernövényeket - rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet és izsópot - használtunk.
A jégkockatartó mindegyik rekeszébe vágjunk-csipkedjünk a levelekből. A nagyobb levelű fűszernövények, mint például a zsálya leveleit felapríthatjuk. Az apróbb levelű növények (például kakukkfű) esetén erre nincs szükség.
A rekeszeket feltöltjük az olívaolajjal. Olívaolaj helyett használhatunk sótlan vajat is.
Fedjük le a megtöltött jégkockatartót polpackkal vagy húzzunk rá mirelitzacskót és tegyünk a fagyasztóba.
A megfagyott kockákat fordítsuk ki a tartóból és felhasználásig felcímkézett mirelitdobozban vagy -zacskóban tároljuk tovább a fagyasztóban.