Milyen jó lenne, ha nem csak 1-2 hétig, hanem egész nyáron szemezgethetnénk a kertben meggyet! Ez pedig nem lehetetlen, csak egy kis tervezés szükséges hozzá.
A meggy divatossá vált, de méltán, mert olyan beltartalmi értékei vannak, amelyek egyszerűen szólva lenyűgözőek. Hasznáról sok helyütt lehet olvasni, itt nem érdemes részletezni.
Fogyasztási lehetőségeit azonban érdemes megvizsgálni. Leghatásosabb a friss gyümölcs fogyasztása, antioxidás hatása annak a legerősebb. A szabadgyök-fogó képességet ORAC értékben fejezik ki, 100 gramm gyümölcsre vonatkoztatva.
A meggy ORAC értéke: (forrás: nutritiondat.self.com)
- frissen 12 800
- aszalva 6 800
- fagyasztva 2 030
Összehasonlításul, a híres kék áfonya friss gyümölcsének ORAC értéke 2400. Érdemes tehát akár aszalt, vagy fagyasztott állapotban is fogyasztani.
A friss fogyasztás idénye kicsi kertben is megteremthető már 3 fával is.
1. Meteor korai június 5-20.
2. Érdi bőterrmő június 20-július 5.
3. Újfehértói fürtös július 5-25. (de akár augusztus közepéig ehető a fáról).
A három fa bőven ellát egy egész családot, még eladásra is juthat. Helyigénye kb.100 m2. Aki tud szemezni, vagy van olyan ismerőse aki tud, az egy fával is megoldhatja a feladatot, valamelyik fajtából vásárol 1 db fát, és rászemezteti a másik két fajtát.