Lehetnek-e kullancsok a karácsonyfán?

Lehetnek-e kullancsok a karácsonyfán?

Aktív napok.

Az adventi időszak gyakran meglepő időjárási viszonyokat hoz magával, amikor a télies hideg és hó nélküli napok sem ritkák. Viszonylagos meleg ide vagy oda, a karácsonyfának valók ilyenkor már az árusoknál várakoznak: lassan ideje megvenni a fenyőfát. Az erdőben a kullancsok egy része is aktív lehet, hiszen 8 °C felett még nem tűnnek el teljesen a paraziták, hogy megkezdjék a téli nyugalmi időszakukat. De vajon elképzelhető-e, hogy a vérszívók a karácsonyfánkon is elrejtőznek?

Szerencsére ez igen valószínűtlen. A kullancsok ugyanis télen a földben, a talajszinten keresnek menedéket és nem a fákon. Ha mégis a fenyőfán üldögélne egy, akkor sem érezné jól magát a lakásban. A kullancsoknak párás, nagy nedvességtatalmú levegőre van szükségük, amely a lakásban általában nem áll rendelkezésükre.

Ettől függetlenül az erdőjáráskor a fűből, a levelekről, az alacsonyabb ágakról ránk kerülhetnek, amennyiben az időjárás kedvező számukra. Ezért fontos, hogy az enyhe időben tett erdei séta, kirándulás, netán fenyőfavásárlás során zárt ruházatot viseljünk és hazaérve átvizsgáljuk a bőrfelületet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR