Így marad tovább friss a karácsonyfánk

Így marad tovább friss a karácsonyfánk

Ó, zöld fenyő.

Milyen bosszantó, amikor pár nappal Szenteste után máris potyogni kezdenek a tűlevelek! Nem árt tudni, hogy a fa kiszáradását, a levelek túl gyors hullását néhány trükkel megelőzhetjük:

karacsonyfa tovabb friss 02

• A legjobb a frissen vágott fenyő: amennyire lehet, igyekezzünk olyan fát választani, amit nem sokkal az ünnep előtt vágtak ki. A legideálisabb, ha a mi területünkről származik és nem szállították sokat, de ez hazánkban ritkán kivitelezhető. A kiskereskedőknél, fenyőárusoknál sokszor frissebb az áru, mivel ők kifejezetten erre az időszakra települnek ki, nem tárolnak rengeteg fát, hanem akár többször szállítanak. Néhány helyen arra is lehetőség van, hogy még az ültetvényen válasszunk fát. A friss és nem szürke vágási felület árulkodó!

karacsonyfa tovabb friss 03

• Öntözzük és tartsuk hűvös helyen: az alsó hajtások végét az vásárlás után közvetlenül vágjuk le és állítsuk a fát egy vízzel teli vödörbe. Tartsuk hűvös, árnyékos, szélvédett helyen - akár a kertben, akár az erkélyen vagy a pincében.

karacsonyfa tovabb friss 04

• Lassú hozzászoktatás: előnyös, ha a fa még a felállítás előtt hozzászokik a magasabb szobahőmérséklethez. Ezért ajánlatos 1-2 napig előbb a hideg télikertben, vagy a lépcsőházban tartani, ahol átmeneti a hőmérséklet a kültér és a beltér között. A csomagolást, hálót ekkor már távolítsuk el, hogy az ágak ki tudják magukat „lógni”.

karacsonyfa tovabb friss 05

• Megfelelő felállítás és öntözés: felállítás előtt még egyszer csípjük le az alsó ágak csúcsait. Lehetőleg minél rövidebb idővel Szenteste előtt állítsuk csapvízzel töltött tartóba a fát. A szobában elfoglalt helye viszonylag hűvös legyen (ne a fűtőtest, hanem inkább az ablak elé tegyük), mert a meleg kiszárítja a karácsonyfát és potyogtatni kezdi a leveleket. Számos fajta érzékenyen reagál a huzatra is. Ne feledjük az öntözést! A fának szobahőmérsékleten kb. napi 0,5-4 liter vízre van szüksége. Az ágak napi permetezése, a párásítás is segíti a hosszabb élettartamot.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR