Hogyan "farmolják" a hangyák a levéltetveket? Nézd meg videón!

Hogyan

Nyalogatják a mézharmatot.

A legtöbb kerttulajdonos előtt nem ismeretlen a jelenség, hogy amint tavasszal megjelennek a kerti növényeken a levéltetvek, kisvártatva a hangyák is megmutatják magukat. Bár a kettő közt sokan nem látnak összefüggést, nem véletlenül vonulnak fel a hangyák a levéltetvek által megszállt területre. Lássuk, miről is van szó tulajdonképpen!

hangyak farmoljak leveltetveket 02

A levéltetvek szinte bármelyik kerti növényen megjelenhetnek, bár vannak olyan fajok, amelyek csak egy adott növényt károsítanak. Együtt, telepben élnek, a levelek hátoldalán. Növényi nedvvel táplálkoznak, a leveleket, zsenge hajtáscsúcsokat szívogatják, ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran elszíneződnek.

hangyak farmoljak leveltetveket 03

Táplálkozásuk során édes, nagy cukortartalmú váladékot választanak ki, ezt nevezzük mézharmatnak. No és ez az, aminek az édesszájú hangyák egyszerűen nem tudnak ellenállni! A finom csemegéért bármire képesek: szimbiózist építenek ki a levéltetvekkel, vagyis a tetvek potrohát masszírozzák, csápjaikkal csiklandozzák, aminek a hatására a tetvek több mézharmatot választanak ki, amit aztán a hangyák elfogyasztanak.

hangyak farmoljak leveltetveket 04

Az sem ritka, hogy a hangyák a tetveket megragadják és más, még egészséges növényre hurcolják át azokat. Ráadásul ezzel nemcsak a tetveket, de a különböző vírusbetegségeket is terjesztik. A hangyák még arra is képesek, hogy kifúrják a katicabogarakat a lakmározásból: a tetvekre éhes katicát hangyasavval riasztják el.

Videón megszemlélhetjük, hogyan is történik mindez:

Terelgeti nyáját, bú nélkül éli világát:

A hangyák és levéltetvek szimbiózisa:

Egyszerűen felkapja és arrébb teszi:

Megbonthatatlan egységben – teljes az összhang:

 Harlekinkatica jóízűen befalatozik egy levéltetűt, majd kivéd egy hangyaattakot:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR