Levesbe és salátába is kerülhet a fehérjében gazdag vörös here

Levesbe és salátába is kerülhet a fehérjében gazdag vörös here

Talajlazító gyógynövény.

A rózsaszín virágokat hozó réti vagy vörös herét mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a tányérunkra is kerülhet belőle! Az enyhén fűszeres hajtások és levelek kora nyáron a legfinomabbak. Ízük egy kicsit a mezei salátára emlékeztet, különösen jól illenek a tavaszi levesekhez és salátákhoz.

voros here levesbe salataba 02

Még változatosabban felhasználhatók a kissé édes, mogyorós ízű virágok. A vörös here egészen októberig virágzik, így folyamatosan tudjuk őket szedni. Salátákba szórva szépen mutatnak, de a zöldséges, túrós és sajtételekhez is passzolnak.

voros here levesbe salataba 03

A vörös here jól növekszik a tápanyagban gazdag területeken, utak mentén, mezők szélén. Fehérjedús takarmányt jelent az állatoknak, zöldtrágyát a föld számára. A többéves, mélyen gyökerező növény napos és félárnyékos helyen is megél. Érdemes a kertben termeszteni, mert nem csak a talajt lazítja és javítja, de a leveleket és a virágokat a konyhában is hasznosíthatjuk.

Régen fontos gyógynövényként is számontartották vértisztító és köhögéscsillapító hatása miatt. Fekélyek borogatására is használták, napjainkban a változókori panaszok kezelésére alkalmazzák.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR