Erdei angyalgyökér: méteresre nő és minden része ehető

Erdei angyalgyökér: méteresre nő és minden része ehető

A mocsaras erdeinkben élő hatalmas termetű lágyszárú gyógynövény egyetlen példányával is jóllakhat egy ember (ha szereti a főzeléket).

Az erdei angyalgyökér (Angelica sylvestris) ernyősvirágzatú, a zellerfélék családjába tartozó, nagy-termetű, lágyszárú, évelő növény. Az “Angelica” tudományos és a magyar nemzetségnevét is a minden betegség elleni gyógyhatása miatt kapta, ami bizonyára angyali eredetű, vagy egy másik mondai változat szerint egy angyal tanította meg az őseinknek. A “sylvestris” fajnév erdeit jelent, és a növény valóban erdőkben vagy erdei tisztásokon is él, nedves-mocsaras környezetben. Vízpartokon, magaskórósokban két méter fölé is nyúlhat. Közeli rokona a nálunk nem honos, de gyógynövényként termesztett, és néha kivaduló, még robusztusabb orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica).

Hatalmas zellerszár

Az erdei angyalgyökér egyes leírások szerint egy- vagy kétéves növény, de én még csak méteres példányokkal találkoztam, amelyek bizonyára hatalmas évelő gyökerekből törnek elő, a nem túl korai tavasszal. A szár egyenesen felálló, üreges, finoman barázdás, néha pirosló felszínű, a nyár végére alul legalább hüvelyknyi vastagságú, feljebb elágazó. Az akár háromszorosan is összetett tőlevelek fél méter hosszúak. A kétszeresen összetett szárlevelek felfelé egyre kisebbek, felfújt hüvelyből erednek, a levélnyél üreges és felülről nyitott csatornás. A hosszúkás-tojásdad levélkék szálkásan fogasak, alul és felül kopaszok, vagy csak a fonák erein pelyhesek, Az eleinte félgömb alakú, később arasznyira is szétterülő összetett ernyős virágzat szára, az ernyő nyele pelyhes szőrű, gallérlevél nincs vagy alig néhány található, hosszú árszerű gallérka-levél viszont tucatnyi. A virágok aprók, fehérek, néha rózsaszínűek, a szirmok hegyes csúcsúak, a csészecimpák hiányoznak. A termések kétoldalt szárnyas, három bordás ikerkaszatok.

Ehető a zöldje, gyomorkeserű az olaja

A növény szinte minden betegséget gyógyító ereje valószínűleg az arkangyalos orvosi angyalgyökérre vonatkozó feltételezés, de azért az erdei faj is hasznos volt: minden része ehető, a szárak és nyelek nyersen is rághatók, a levelek párolandó vitaminforrások, egészséges rostos főzelék alapok. A gyökér és a termés olaja állítólag ma is része a gyomorkeserűk titkos receptjeinek. A zöld részek fogdosása érzékeny embereknek nem ajánlott, a többi zellerféléhez hasonlóan az angyalgyökér nedvei is fényérzékennyé teszik a bőrünket.


Erdei angyalgyökér hatalmas összetett tőlevelei

 


Erdei angyalgyökér üreges, felül csatornás levélnyele

 

erdei angyalgyoker 04
Erdei angyalgyökér szálkásan fogas levélkéi

 

erdei angyalgyoker 05
Erdei angyalgyökér csak a főéren pelyhes levélke-fonáka

 

erdei angyalgyoker 06
Erdei angyalgyökér levélhüvelyből eredő apró szárlevelei

 

erdei angyalgyoker 07
Erdei angyalgyökér felfújt levélhüvelyből előbukkanó virágzata

 

erdei angyalgyoker 08
Erdei angyalgyökér bimbós ernyői

 

erdei angyalgyoker 10
Erdei angyalgyökér ernyőcskéje tucatnyi árszerű gallérka-levéllel

 

erdei angyalgyoker 11
Erdei angyalgyökér pelyhes ernyő-nyele és sugarai 

 

erdei angyalgyoker 12

Erdei angyalgyökér félgömbös ernyője teljes virágzásban

 

erdei angyalgyoker 09
Erdei angyalgyökér apró, hegyes sziromcsúcsú virágai

 

erdei angyalgyoker 13
Erdei angyalgyökér hármas bordájú, éredő termései

 

erdei angyalgyoker 14
Erdei angyalgyökér érett ikerkaszat termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR