Ehető, gyógynövényként is értékes talajtakaró növény, extrém hőségben is megél, váratlan sebkezelésre is használható.
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó, ázsiai származású, az egész világon elterjedt, talajon heverő, lágyszárú és egynyári növényfaj. A “Portulaca” tudományos nemzetségnév egyes szófejtők szerint kiskaput jelent, ami vonatkozhat a növény hashajtó hatására, vagy az apró termés egyetlen nyílásán távozó magvakra, de szerintem sokkal valószínűbb, hogy a disznó latin neve (porcus, porci) a forrás, minthogy a porcsin a háziállatok egyik kedvenc tápláléka. A magyar porcsin szóban is fel lehet fedezni a levelek porcosságát, de itt is kézenfekvőbb a sertés latinja. Az “oleracea” fajnév zöldséget jelent, az ehetőségre utal. A magyar kövér fajnév a levelek vastagságára vonatkozik, ezeket a vaskos részeikben vizet tároló, hőségtűrő növényeket nevezik pozsgásnak, szukkulensnek.
Különlegesen hatékony fotoszintézisre képes
A kövér porcsin melegigényes, csak késő tavasszal csírázó növény, viszont rendkívüli sebességgel fejlődik, mélyre ereszti a gyökereit, lombjával vastagon borítja a talajt. Hőségtűrésére jellemző, hogy tűző napsütéstől ’izzó’ kövek repedéseiben, járólapok fugáiban is megél. Szuper képességeit a C4 és CAM néven ismert kombinált, párologtatást csökkentő fotoszintézisével éri el, és még sótűrő is, azaz szikes talajokon is boldogul. A termetéhez képest vaskos, víztároló szárai kezdetben zöldek, de hamar megpirosodnak. A levelei átellenesen álló, nyeletlen kis kövér lapátok, a C4 növényekre jellemző sűrű erezettel. A mákszemnyi sárga virágok az elágazásokban csoportosan ülnek, és csak a délelőtti napsütésben nyílnak ki, akkor is csak néhány órára. Apró rovarok látogatják, de általános az önmegporzás. A termés csöppnyi hosszúkás tok, amelynek a ’süvege’ éréskor leválik, és a megnyúló magzsinórok kiszórják a fekete magvakat.
Saláta, főzelék, sebkezelő
A kövér porcsin ételnek is szuper, levelei nyersen rágcsálhatók, salátakeverékbe valók, párolva és röviden főzve finom ’spenótként’ ehetők. Vitamin, ásványi anyag és omega-3 zsírsav tartalma kiemelkedő. Vannak termesztésre alkalmas, a talajról felemelkedő és nagyobb levelű változatai, fajtái. A porcsin sokezer éves népi gyógynövény is, leve és pépe váratlan sebkezelésre nagyon hasznos, rágcsálva fogínyápoló, táplálékkiegészítőként minden keringési problémára orvosság.
Kövér porcsin heverő habitusa
Kövér porcsin hajtáscsúcsa
Kövér porcsin vaskos szára
Kövér porcsin nyíló virága
Kövér porcsin virága oldalról
Kövér porcsin éredő és már üres termése
Kövér porcsin éppen nyíló süvege
Kövér porcsin levél színe
Kövér porcsin levél fonáka
Kövér porcsin magzsinórai
Kövér porcsin magszórása