Kövér porcsin: taposás helyett a konyhában lenne a helye

Kövér porcsin: taposás helyett a konyhában lenne a helye

Ehető, gyógynövényként is értékes talajtakaró növény, extrém hőségben is megél, váratlan sebkezelésre is használható.

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó, ázsiai származású, az egész világon elterjedt, talajon heverő, lágyszárú és egynyári növényfaj. A “Portulaca” tudományos nemzetségnév egyes szófejtők szerint kiskaput jelent, ami vonatkozhat a növény hashajtó hatására, vagy az apró termés egyetlen nyílásán távozó magvakra, de szerintem sokkal valószínűbb, hogy a disznó latin neve (porcus, porci) a forrás, minthogy a porcsin a háziállatok egyik kedvenc tápláléka. A magyar porcsin szóban is fel lehet fedezni a levelek porcosságát, de itt is kézenfekvőbb a sertés latinja. Az “oleracea” fajnév zöldséget jelent, az ehetőségre utal. A magyar kövér fajnév a levelek vastagságára vonatkozik, ezeket a vaskos részeikben vizet tároló, hőségtűrő növényeket nevezik pozsgásnak, szukkulensnek.

Különlegesen hatékony fotoszintézisre képes

A kövér porcsin melegigényes, csak késő tavasszal csírázó növény, viszont rendkívüli sebességgel fejlődik, mélyre ereszti a gyökereit, lombjával vastagon borítja a talajt. Hőségtűrésére jellemző, hogy tűző napsütéstől ’izzó’ kövek repedéseiben, járólapok fugáiban is megél. Szuper képességeit a C4 és CAM néven ismert kombinált, párologtatást csökkentő fotoszintézisével éri el, és még sótűrő is, azaz szikes talajokon is boldogul. A termetéhez képest vaskos, víztároló szárai kezdetben zöldek, de hamar megpirosodnak. A levelei átellenesen álló, nyeletlen kis kövér lapátok, a C4 növényekre jellemző sűrű erezettel. A mákszemnyi sárga virágok az elágazásokban csoportosan ülnek, és csak a délelőtti napsütésben nyílnak ki, akkor is csak néhány órára. Apró rovarok látogatják, de általános az önmegporzás. A termés csöppnyi hosszúkás tok, amelynek a ’süvege’ éréskor leválik, és a megnyúló magzsinórok kiszórják a fekete magvakat.

Saláta, főzelék, sebkezelő

A kövér porcsin ételnek is szuper, levelei nyersen rágcsálhatók, salátakeverékbe valók, párolva és röviden főzve finom ’spenótként’ ehetők. Vitamin, ásványi anyag és omega-3 zsírsav tartalma kiemelkedő. Vannak termesztésre alkalmas, a talajról felemelkedő és nagyobb levelű változatai, fajtái. A porcsin sokezer éves népi gyógynövény is, leve és pépe váratlan sebkezelésre nagyon hasznos, rágcsálva fogínyápoló, táplálékkiegészítőként minden keringési problémára orvosság.

Kover Porcsin Taposas Helyett 02
Kövér porcsin heverő habitusa

kover porcsin taposas helyett 03
Kövér porcsin hajtáscsúcsa

kover porcsin taposas helyett 04
Kövér porcsin vaskos szára

kover porcsin taposas helyett 05
Kövér porcsin nyíló virága

kover porcsin taposas helyett 06
Kövér porcsin virága oldalról

kover porcsin taposas helyett 07
Kövér porcsin éredő és már üres termése

kover porcsin taposas helyett 08
Kövér porcsin éppen nyíló süvege

kover porcsin taposas helyett 09
Kövér porcsin levél színe

kover porcsin taposas helyett 10
Kövér porcsin levél fonáka

kover porcsin taposas helyett 11
Kövér porcsin magzsinórai

kover porcsin taposas helyett 12
Kövér porcsin magszórása

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR