Permetezzünk zsurlólével vagy tejjel!
Elsősorban forró, száraz nyári időszakban számíthatunk a lisztharmat megjelenésére: a tökfélék levelén fehéres bevonatot képez a gomba. A cukkini vagy a sütőtök puha levelei különösen vonzóak számára. Sajnos a fertőzés következtében a növény gyengül, a terméshozam csökken. Éppen ezért már az első tünetek megjelenésénél cselekednünk kell.
Vigyázat, ne keverjük össze a lisztharmatot azzal az ezüstös-fehéres levélrajzolattól, amit a cukkinin gyakran megfigyelhetünk. Különbséget kell tennünk a valódi lisztharmat és a peronoszpóra között is. Bár mindkettő gombás betegség, a tünetek különböznek. A lisztharmat fehéres-szürke, letörölhető bevonatot képez, ami a levél színén látható, később a fonákon és a száron is terjed. Ezt követően a levelek barnulnak, lehullanak. Tipikusan a nyári és őszi hónapokban, a hőség és szárazság idején jelenik meg. Ezzel szemben a peronoszpóra sárgától barnáig terjedő foltokat okoz a levélen és nedves, hűvös időben fertőz, jellemzően ősszel.
Szerencsére számos bio módszer létezik, ami bevethető a lisztharmat kordában tartására:
- Zsurlókivonatos kezelés: a zsurlóban található kovasav erősíti a növények szövetét és ellenállóbbá teszi azokat a fertőzéssel szemben. A kivonatot úgy készítsük, hogy 1 kg friss vagy 150 g szárított mezei zsurlót 10 liter vízbe áztassunk 24 órán át, ezután a levet 30 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni és 1:5 arányban vízzel hígítva használjuk. A növényeket a szezonban háromszor permetezzük be, 3 egymást követő, száraz napon, vagy öntözzük be hígtrágyával a gyökérterületet.
- Tejjel fürdetés: nyers vagy friss tejet 1:9 arányban mészben szegény vízzel hígítsunk. A fertőzött növényeket 2 naponta permetezzük le a lével, a tejben lévő tejsavbaktériumok felveszik a harcot a gombával szemben.
- Hagymás vagy fokhagymás permetezés: egy meghámozott vöröshagymát vagy 4 fokhagymagerezdet vágjunk apróra és öntsük le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk kihűlni és öntsük egy szórófejes flakonba, ezzel az oldattal permetezzük rendszeresen a növényt.
Mit tehetünk még ezenfelül?
- Távolítsuk el rögtön a fertőzött növényi részeket,
- válasszunk robusztus fajtákat (pl. cukkini Diamant, Mastil, Radiant, Soleil, tök esetében Merlin, Neon),
- hagyjunk elegendő tőtávot a növények közt, hogy a levelek felszáradhassanak,
- rendszeresen szellőztessünk, ha termesztőberendezésben neveljük a növényeket,
- lehetőség szerint napos helyre ültessük a tökféléket,
- kerüljük a pangó vizet,
- reggel vagy délelőtt öntözzünk, így gyorsan felszárad a nedvesség,
- csak alulról locsoljunk, hogy a leveleket ne érje a víz,
- ne adjunk a növénynek sok plusz nitrogént, mert a levélszövet felpuhul és még fogékonyabb lesz a gombás betegségekre.