Macskagyökér izgatja a macskát és csitítja a gazdát

Macskagyökér izgatja a macskát és csitítja a gazdát

A macskagyökér igazi 3-in-1 növény: nevelgethetjük a kertünk díszeként, majd betakaríthatjuk gyógyhatásáért, sőt, felkínálhatjuk a környékbeli macskáknak is. Bemutatjuk, hogyan.

Helye a kertben

A macskagyökér (Valeriana officinalis) másfél méter magasra is megnövő, lágyszárú, évelő növény. Nagyon alkalmazkodó, a napot szereti, de félárnyékban is eléldegél. Fiatal korában sok nedvességet igényel (a természetes élőhelye patakok és mocsarak mentén van), ezért gondosan öntözzük. Idősebb korban már jobban viseli a szárazabb körülményeket is.

Május-júliusban virágzik, rózsaszínes vagy fehér színű bogernyő virágának édes illata egyesek szerint a vanília és a cseresznye illatának ötvözete.

Virágzik

Magyar nevét onnan kapta, hogy igazi macskakábszer: gyökerének csípős illatától a legtöbb macska transzba esik és vadul hozzádörgöli magát a növényhez. Ha lehetőségük van rá, akkor laza talaj esetén még ki is ássák a gyökeret. Bizonyítékként álljon itt néhány videó az okozott bódulatról:

Bódulat

Kell ez nekünk?

A növény gyógyhatású része a fura (macskapisi?) szagú gyökér. A benne található valerénsav miatt enyhe nyugtató hatású, elalvást segítő és ami grátisz: nem lehet hozzászokni. Túlzott használata fejfájást okozhat (mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét...). Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban teaként (jó keserű, nincs az a cukormennyiség, ami elfedné az ízt) vagy kapszula, tabletta formában (íztelen, szagtalan) árusítják.

Hogyan termesszük?

Magról igen nehéz szaporítani, ezért ezt a módszert csak feketeöves kertészeknek ajánljuk: lassan csírázik és a kelési százalék kiszámíthatatlan. Első növényünket inkább egy kertészetből szerezzük be, majd hagyjuk, hogy elszórja maga körül a magvait. Úgy tűnik, hogy az anyanövény közelsége javítja a kelési arányt.

Közelebbről

A kis növénykék az első évben még nem virágoznak, csak leveleket növesztenek. A virágzás a második évtől várható.

Betakarítani a legalább kétéves növényeket érdemes. Ősszel, az első fagyok előtt szedjük fel a gyökereit, mossuk meg, és alaposan szárítsuk meg. A szárítás lassú tűzön a sütőben is történhet, fontos, hogy a gyökér ne maradjon gumiszerűen rugalmas, mert akkor bepenészedik. A szárítmányunkat ezután daraboljuk fel és papírzacskóban tároljuk felhasználásig.

Ha valakinek van további tapasztalata a macskagyökér használatáról, akkor hálásan fogadjuk a közreadását (alább, a hozzászólások közt).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR