Macskagyökér: gyógynövény, fűszer és illatszer is lehet

Macskagyökér: gyógynövény, fűszer és illatszer is lehet

A nyugtató és altató hatású gyógynövény rendkívül ingerli a macskákat.

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) a loncfélék családjába tartozó, nagy termetű, lágyszárú évelő. A “Valeriana” nemzetségnév egészséget, az “officinalis” fajnév orvosit jelent. A magyar név abból ered, hogy a növény illata-szaga vonzza, ingerli a macskákat, a gyökér a nagyobb hatóanyag-tartalmú nyugtató-altató drog (így régebben azt gyűjtötték, manapság termesztik). Számomra a virág is kellemetlen szagú, de ez bizonyára egyénenként eltérő. Az orvosi macskagyökér igazából egy gyűjtőfaj, a “V.o. subsp. officinalis” alfaj nedves élőhelyeken él, ezért ennek a gyökerét a legkönnyebb kihúzni, és ezt termesztik. Az én fotóimon a sokkal gyakoribb “V.o. subsp. collina” alfaj szerepel, amely száraz környezetben is megél, és az Új Magyar Füvészkönyv növényhatározóban dombi macskagyökér néven szerepel.

Mocsári és dombi macskagyökér

A legalább méteresre megnövő dombi macskagyökér a talajfelszín alatt a gyöktörzsével is terjed, többnyire nagyobb foltokat borít. A szára bordákkal erősített, szőrös, a levelei átellenesen emeletenként állnak. A levél összetett, páratlanul szárnyalt, a levélkék keskeny lándzsás hosszúkásak, a hosszú levélgerincen két tucatnyian is sorakoznak. A virágkezdeményeket eleinte egy bolyhos gombolyag burkolja, talán a fagyvédelem a szerepe. Az akár tenyérnyi virágzatot apró fehér vagy rózsaszín virágok alkotják, többnyire kétivarúak, de vannak nőneműek is, ilyenkor a porzószálak terméketlenek, portok nélküliek. A terméseket a csészelevelekből kialakuló repítőszőrök terjesztik.

Fűszer és illatszer is készül belőle

Az orvosi macskagyökér szinte egész Eurázsiában honos. A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt növény, a gyökeréből készült teáját alvászavar kezelésére ajánlották. Számos nép konyhájában fűszerként is szerepel, a friss zöld levelek és a virágok salátákban nyersen is ehetőek. Számomra meglepően a parfümipar is használja, illatkeverékekben a pézsmaillatot adja.

macskagyoker gyogynoveny is 02
Dombi macskagyökér apró fehér virágai

macskagyoker gyogynoveny is 03
Dombi macskagyökér fiatal hajtása

macskagyoker gyogynoveny is 04
Dombi macskagyökér erős, bordás, szőrös szára

macskagyoker gyogynoveny is 05
Dombi macskagyökér átellenes levelei keskeny levélkékkel

macskagyoker gyogynoveny is 06
Dombi macskagyökér virágkezdeményeit védő gombolyag

macskagyoker gyogynoveny is 07
Dombi macskagyökér habitusa teljes virágzásban

macskagyoker gyogynoveny is 08
Dombi macskagyökér poszméh megporzóval

macskagyoker gyogynoveny is 09
Dombi macskagyökér virágzata rózsaszín bimbókkal

macskagyoker gyogynoveny is 10
Dombi macskagyökér bordás termése az átalakuló csészével

macskagyoker gyogynoveny is 11
Dombi macskagyökér termés repítőszőre

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR