Macskusz kontra fikusz: melyik az erősebb?

Macskusz kontra fikusz: melyik az erősebb?

A kutyákhoz hasonlóan a macskák is kíváncsi természetűek és emiatt bizony időnként bajba is kerülnek. Mely növényeket javasolt elkerülniük bajszos-dorombolós barátainknak? Itt a lista!

Igen sok növénybe belekóstolnak, elsősorban azokba, amelyeket a lakásban tartunk. A kutyákkal ellentétben azonban általában kisebb a valószínűsége annak, hogy az egész növényt elfogyasztják.

Ennek ellenére mindig figyeljünk arra, mely növények lehetnek mérgezőek a macska számára. Ezzel megelőzhetjük az esetleges későbbi bajokat a lakásban és a ház körül, puha tappancsos barátunk pedig biztonságban lesz és egészséges marad.

macskara mergezo novenyek 02

A macskákra nézve mérgező növények

Számos növény mérgező a macskákra. Mivel a lista igen hosszú, enyhén, közepesen, illetve súlyosan mérgezőre osztottuk a leggyakoribb mérgező növényeket (a teljesség igénye nélkül).

Enyhén mérgező növények

Bár meglehetősen sok növény fejthet ki mérgező hatást, a legtöbbjükkel a mindennapkban nem találkozunk az otthonunk környékén. Most az enyhe mérgezési tüneteket kiváltó leggyakoribb növényeket soroljuk fel:

Filodendron, szobai futóka, buzogányvirág, vitorlavirág vagy békeliliom, mikulásvirág

Ezeknek a növényeknek a megrágcsálása és lenyelése olyan tünetekhez vezethet, mint a szájüreg és a torok irritációja, nyáladzás, hányás.

Megjegyzés: a mikulásvirágból igen tetemes mennyiséget kell fogyasztani ahhoz, hogy ezek a tünetek jelentkezzenek.

Fikusz, anyósnyelv

Ezek a növények hányást és hasmenést okozhatnak, míg a dracéna vagy sárkányfa hányást, nyáladzást és imbolygó járást válthat ki. A pozsgafa ugyanezen tünetek mellett még levertséget is okoz.

Az aloé nemzetségbe tartozó növények hányást, hasmenést, étvágytalanságot és imbolygó járást eredményezhetnek.

Azt vajon hányan tudták, hogy a macskamenta is kiválthatja az enyhe mérgezés tüneteit? Míg teljesen megszokott jelenség, hogy a macskák a növény rágcsálásakor szinte extatikus, bódult állapotba kerülnek, ha rövid időn belül túl sokat fogyasztanak belőle, a vége hányás és hasmenés lehet.

macskara mergezo novenyek 03

Közepesen mérgező növények

Egyes növények komolyabb mérgezést okozhatnak. Ezek többek között a következők:

A borostyán vagy repkény hányást, hasmenést, nyáladzást, légzési nehézséget, lázat és izomgyengeséget okozhat.

Az azálea és a rododendronok hányást, hasmenést, fokozott nyálzást, gyengeséget, a központi idegrendszer működésének zavarát, súlyosabb esetben halált okozhatnak.

A magyalfélék az emésztőrendszerbe kerülve emésztési zavart és idegrendszeri tüneteket idézhetnek elő.

A szobafenyő hányást, levertséget, sápadt ínyt és alacsony testhőmérsékletet okoz.

A kutyatej (Euphorbia) fogyasztása enyhe vagy közepesen súlyos emésztési zavart és fokozott nyálzást okoz.

Súlyosan mérgező növények

A macskákra súlyosan mérgező növények közé tartoznak a következők:

A vitorlavirág és a kálla kivételével az összes többi liliomfajta jelentős veszélyt jelent a macskákra nézve, mivel veselégtelenséget okozhat, illetve az állat pusztulásához is vezethet a fogyasztása. Már kis mennyiségben is mérgezést okoz.

A hortenzia a cianidhoz hasonló toxint tartalmaz, így gyorsan oxigénhiányhoz, majd halálhoz vezethet a fogyasztása.

A cikász, más néven szágópálma minden részét mérgezőnek tartják. Lenyelve súlyos gyomor-bélrendszeri tüneteket, remegést és súlyos májelégtelenséget okoz.

A leander, akár kis mennyiségben fogyasztva is, megölheti a macskát. Minden része erősen mérgező, így emésztési gondokhoz, hányáshoz és hasmenéshez, szabálytalan szívveréshez, levertséghez, illetve akár halálhoz is vezethet.

A fagyöngy szintén végzetes lehet. Az egyéb tünetek közé tartozik az emésztőrendszer irritációja, az alacsony pulzusszám és testhőmérséklet, légzési nehézség, imbolygó járás, szomjúságérzet, görcsök, illetve kóma.

Már kis mennyiség is, akár egy-két falatnyi a sárga lápbuzogányból égő érzést és duzzanatot okozhat a szájban, illetve légszomjat válthat ki. Tetemes mennyiségű levél elfogyasztása szélsőséges esetben halálos is lehet.

Mi a teendő mérgezés gyanúja esetén?

Ha tartunk a fenti mérgező növényekből, ne várjuk meg, míg az esetlegesen jelentkező tünetek súlyosbodnak. Haladéktalanul vigyük a macskát állatorvoshoz, és ha lehet, a bajt okozó növényt is mutassuk meg neki.

Ne feledjük továbbá, hogy a tünetek macskánként eltérhetnek, testsúlyuktól függően, illetve attól függően, hogy a macska a növény mely részét és milyen mennyiségben fogyasztotta el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR